Ünnepi filmhét Jancsó Miklós 80. születésnapja alkalmából

2001.03.20. 13:47
A Budapesti Tavaszi Fesztivál fimes programjai sorában péntektől - nyolc napon át - az idén 80 éves rendező, Jancsó Miklós előtt tisztelegnek: a Kossuth moziban és az Örökmozgó Filmmúzeumban az ünnepelt, illetve meghívott kortársainak alkotásait tűzik műsorra.
Március 27-én a Kossuthban Jancsó Miklóssal beszélgetnek az alkotótársak a közönség körében
Részlet az 'Utolsó vacsora az Arabs szürkénél'-ből
A megnyitón Szabó István Oscar-díjas rendező mond köszöntőt, majd Jancsó Miklós legújabb, a millenniumi filmszemlén már bemutatott alkotását, az Utolsó vacsora az Arabs szürkénél című filmjét vetítik.

A Kossuth moziban tartandó díszelőadáson jelen lesz Andrzej Wajda és Nyikita Mihalkov is.

A születésnapi vetítéssorozaton a Kossuth moziban tűzik műsorra a Szegénylegényeket és a Csillagosok, katonák című filmet (március 24.), A zsarnok szíve, a Csend és kiáltás, valamint a Fényes szelek című alkotást (március 25.), a Sirokkót és a Magyar rapszódiát (március 26.).

Levetítik A hajnal című filmjét (március 27.), a Szörnyek évadját és a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című alkotást (március 28.), illetve a Jelenlét I-III., a Kövek üzenete (március 29-én), a Budapest - Zene, valamint a Faustus doktor boldogságos pokoljárása, illetve az Anyád!...a szúnyogok (március 30-án) lesz műsoron.

A külföldi Oscar-díjas rendezők egy-egy alkotását az Örökmozgó Filmmúzeumban vetítik. Andrzej Wajda rendezései közül levetítik a Hamu és gyémánt, Az ígéret földje, a Márványember és a Pan Tadeusz című filmjét. Nyikita Mihalkov alkotásainak sorából műsorra kerül A szibériai borbély, az Urga és az Etüdök gépzongorára; Bernardo Bertolucci filmjei közül pedig levetítik A lopott szépség, a Forradalom előtt és a Huszadik század című filmeket.

A bemutatók mellett március 27-én a Kossuth moziban Jancsó Miklóssal beszélgetnek az alkotótársak a közönség körében.