Miklós
-7 °C
4 °C

Hülyeség és unalom között

2001.01.25. 18:51
A Jég és föld között legfőbb érdeme, hogy témaválasztása okán rögtön két oldalról is fikázható. Míg tanult kollégám műkritikai szempontok alapján rúgott egyet a nehézsorsú alkotáson, sziklamászó jómagam szerény himalájai és Karakorum-beli (itt játszódik a film is) tapasztalataira támaszkodva adná meg a kegyelemdöfést.
Teszem ezt lelkiismeret-furdalás nélkül, mivel a film elkövet mindent, hogy a jóravaló nézőben kialakulhasson az összes tévképzet, ami hegyekkel és hegymászással kapcsolatban elképzelhető. Nézzük hát, milyen az a hegymászás, amilyen nem lehet.

A sziklamászás ugyanis nem csak nagy erőfeszítést igényel, de gyakorlásához a legmagasabb fokú koncentrációra is szükség van

Először is le kell számolni a tévképzettel, miszerint a sziklamászók -a Hófehérke és a hét törpe rajzfilm változatát is alulmúló kedélyes együgyűséggel - nótázás közben kapaszkodnak a meredek sziklafalakon. A hétágra sütő nap náluk ugyanúgy nem idéz elő jelentős IQ-esést, mint egyéb, normál földi halandónál. Hasonló okokból nem fakad dalra például Csollány Szilveszter gyűrűgyakorlata vagy Kaszparov egy sakkjátszma közben. A sziklamászás ugyanis nem csak nagy erőfeszítést igényel, de gyakorlásához a legmagasabb fokú koncentrációra is szükség van.

A legtöbb sziklamászó kötéllel mászik
Mivel a legtöbb sziklamászó (az MI-2 Tom Cruise-t kivéve) kötéllel mászik, viszonylag ritkán zuhannak több száz métert, egymást is lerántva a falról. A technikai magyarázat meghaladja munkám terjedelmét, de kérem a kedves Olvasót, higgye el nekem. Az viszont mindenki számára belátható, hogyha egy kötéllel fölülről biztosítják a mászót, felesleges őt egy alulról futó kötéllel is megtámogatni, a kötél azon tulajdonsága miatt, hogy hajlik, tehát tolni nem lehet vele.

A jóravaló sportemberek pedig azért nem tudják egymást a kötélről levágni, mert a bicska -akárcsak a mózeskosaras uzsonnacsomag és a kockás abrosz - nem tartozik a mászó alapfelszereléséhez.

A magashegyi mászások valóban nagy és népes táborokból indulnak, ahogy azt a film helyesen elénk tárja. Az ún. alaptábor azonban olyan magasan fekszik, hogy oda elektromos vezetékek már nem futnak. Tehát az esti kivilágítás, a 3D hegycsúcsgrafikonokat forgató kompjúterarzenál, és egyéb high-tech cucc a sátrakban - kamu. Laptopok, műholdas telefon, fax előfordul a legtöbb jól felszerelt expedíció kelléktárában, de csak akkor vannak beüzemelve, ha szükség van rájuk. Az eszközöket ugyanis generátorral termelt áram hajtja, melyhez a benzint a hátukon cipelik fel a teherhordók.

gödröcskés mosolyú
Ugyanez okokból nincsenek (sajnos) odafenn barbecue-partykhoz hasonló bulik sem, mikrofonnal, zenével, csinos állványokon forgó csirkékkel. És az alaptáborokban (keserű tapasztalat) a legritkább esetben hemzsegnek karcsú, vonzó nők. Ha ez számít valamit, jómagam még sosem táncoltam 4000 méteren, gödröcskés mosolyú, félvér lányokkal.

A témában a legpozitívabb előmenetelt egyébként éppen a másik világrend alkotta meg: a szovjet álom idején, a Pamír-hegységben működött egy magas komfortfokozatú alaptábor. A helikopterek segítségével felállított barakktáborban volt tornaterem, szauna és persze széles közönségigényt kielégítő ,,bár" (kocsma) is. Lányok terén azonban inkább a mozivászon... A film sok apró technikai hibája mellett egyet még kiemelnék: egy 8000 méter feletti hegy megmászása valamivel több mint két nap. A magassághoz való elengedhetetlen akklimatizálódás miatt úgy másfél-két hónap biztos kell hozzá. Bármilyen nemes érzelmek is fűtik tehát a váratlanul a helyszínre érkező főhőst, testének börtönébe zárva nem lépheti át önnön határait.

A Jég és föld között nagyjából olyan viszonyt ápol a valósággal, mint a karatefilmek a harcművészetekkel
A tévedések mértéke persze nem haladja meg a már megszokott szürkeállomány-gyaluló filmek átlagát. A Jég és föld között nagyjából olyan viszonyt ápol a valósággal, mint a karatefilmek a harcművészetekkel, melyeknek több közük van zenhez, filozófiához, harmóniavágyhoz, mint a másik ember látványos megsemmisítéséhez.

Így van ez a hegymászással is. Nem a halál torkában való ugrándozás, a szédületes esések vagy az imponálóan bonyolult technika a lényeg. A hegymászás kulcsa a mozdulatok végsőkig tökéletes kivitelezésében és a szélsőséges körülmények közti tudatosságban rejlik. Nevezhetjük ezt a dolgot elnagyoltan harmóniának is. A harmónia megfilmesítéséből azonban valahogy nem lesz pénz. Ez a világ már csak így van összerakva.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.