Salamon
7 °C
13 °C

Végtelen történet?

2001.09.12. 23:23
Fejvesztett menekülés, rémisztő üvöltések, digitális szörnyszülöttek és csontig hatoló félelem a Jurassic Park harmadik részében. Legalábbis a készítők reményei szerint mindez szerepel a világsikerű őslényfilm folytatásában, az alkotás azonban csak végletekig csiszolt számítógépes animációkkal és az ismétlés csendes unalmával fogadja a nézőket.
A Jurassic Park nyomán lángra kapó, néha hisztériába átcsapó dinoszauruszőrület pár év alatt kihűlt, a nemrég még kimondhatatlan nevű ősgyíkokért rajongó óvodások már egy ideje a Pokémonra esküsznek, és a pár hónap alatt több ezer tonna, szappannal tisztítható és rágható T-rexet eladó fröccsöntő kisiparosok is visszatértek a műanyag Eiffel-tornyok sorozatgyártásához. A régi szép időket azonban visszasírta néhány hollywoodi hiéna, ezért belevágtak a legendás hüllőfilm harmadik részének forgatásába. Lelkesedésüknek az sem szabott gátat, hogy az első rész rendezője, Steven Spielberg tüntető távolmaradásával díjazta ötletüket.

A harmadik rész kezdetén a legelső opuszban megismert Dr. Alan Grantet éppen szakmai válságban találjuk, mivel szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy a genetikai úton előállított hús-vér dinoszauruszok megjelenése óta senki nem ad egy fillért sem pár millió éves csontok után kutató megszállottaknak. A munkáját veszélyben érző paleontológust azonban felkeresi egy milliomos házaspár, és felajánlják, hogy a dinoszauruszok szigete fölött eltöltött pár órányi sétarepülésért cserébe fizetik néhány évtizedig a kutatások költségeit. Hősünk nem sokat teketóriázik, felveszi Indiana Jonest idéző kalapját, és cinikus mosolyát, majd nekivág a nagy útnak. Nemsokára azonban kiderül, hogy a sétarepülés tulajdonképpen mentőakció, ráadásul a házaspár milliói sem valódiak, így az élő dinoszauruszoktól egy ideje viszolygó őslénykutató reménytelen és kiszolgáltatott helyzetben találja magát.

A film alkotói ezek után lélegzetelállító trükkökkel és számítógépes animációkkal bombázzák a vizuális ingerek után áhítozó nézők retinahártyáját. A szinte tökéletes technika azonban nem pótolta az emberi kreativitást, így a pár évvel ezelőtt, szerényebb teljesítményű szuperszámítógépek bevonásával készített első rész hatását a harmadik epizód készítőinek sem sikerült felülmúlni. Természetesen a film készítői a folytatások alapszabályát szem előtt tartva emelték a téteket is: még nagyobb és még intelligensebb ragadozókat szerződtettek a stábba, de az igazi kalandot, egy kihalt fajjal való találkozás első, megdöbbentő élményét nem sikerült visszacsempészniük a filmvászonra.

A neves színészek a kidolgozatlan, logikai bukkanókkal tarkított forgatókönyvet követve nem tudtak színt és életet vinni a karakterekbe, a rendező, a Jumanji című rémálmot elkövető Joe Johnston munkáját pedig a Mónika Show adásrendezője még másnaposan is jobban végezte volna el. A film szerencsére kilencvenegy perc alatt végig suhan az agyunkon, bár a hagyományokhoz hűen lezáratlan befejezés aggodalomra adhat okot. Az utolsó képkockán átrepülő hüllők ugyanis arra utalnak, hogy a vérfagyasztó utazásnak még közel sincs vége, és a Jurassic Park negyedik részében folytatódhat az egyre vontatottabb vizuális ámokfutás.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!