Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Sas Tamás filmje nyert a kairói filmfesztiválon

2003.10.18. 18:08
Kapcsolódó cikkek (1)
Sas Tamás kapta a legjobb rendezés díját Szerelemtől sújtva című filmjéért a Kairói Nemzetközi Filmfesztiválon pénteken. A rendező az Indexnek elmondta, hogy nem minden sikerült az egyiptomi fővárosban a tervei szerint.
Sas Tamás a legjobb rendezés díját a Szerelemtől sújtva című filmjéért az A kategóriás 27. Kairói Nemzetközi Filmfesztiválon nyerte. A rendező péntek esti ünnepélyes díjkiosztón személyesen vette át a díjat.

- Nagyon boldog vagyok, bár tudom, hogy ez a díj a magyar megítélésen semmit nem változtat - mondta a rendező az Indexnek. - A film viszont elkezdi a maga útját különböző fesztiválokon, ahova így meghívást kapott, például kezdésként Londonba és Brüsszelbe megy.

Sas Tamás elsősorban azt remélte, hogy a szinte egyszemélyes szerelmi drámájának főszereplőjét Kovács Patríciát részesítik méltó elismerésben. De minden ováció ellenére, amit a kairói bemutató után a szintén személyesen megjelenő Patrícia kapott, egy kínai színésznőt díjaztak.

A rendező elmondása szerint semmilyen tájékoztatást nem kaptak a fesztivál résztvevői arról, hogy az egyetlen egyiptomi résztvevő Khaled Al-Hagar filmjét kizárták a versenyből zsidóbarátságra hivatkozva.

Sas Tamás nemcsak a fesztivál miatt utazott az egyiptomi fővárosba, hanem a következő filmjéhez is keresett partnereket. - Csakhogy Kairó nem az a hely, ahol olyan kapcsolatépítés működik, ami a magyar filmgyártáshoz kell - tette hozzá végül sajnálkozva.

Az október 7. és 17. között zajló egyiptomi fesztiválon a magyar versenyfilmet európai, távol- és közel-keleti alkotásokkal együtt tette mérlegre a Jean-Claud Brialy francia színész vezette zsűri. Versenyen kívül a számos indiai, iráni, dél-koreai, német, olasz és amerikai film mellett még két magyar produkció is szerepelt: Bereczki Csaba Bolondok éneke és Tóth Tamás Rinaldo című filmje.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.