Szexuálisan zavarodott filmkritikusok

2004.01.08. 09:00
Pogácsán élősködő hiénáknak állította be az Apám beájulna producere filmje kritikusait egy nyílt levélben. Gonosz esztéták várták meg Kálomistát a mozi előtt? A Hit Gyülekezete szent harcot hirdetett? Kiderül még, hogyan kerülik el a pénzosztók, hogy véletlenül saját maguknak is osszanak.
Kálomista Gábor
"Örülök, hogy gyermekkori rossz érzéseiteket, esetleg szexuális zavaraitokat, identitás problémátokat végre kiírhatjátok magatokból" - szólítja meg a magyar filmkritikusokat Kálomista Gábor, a magyar.film.hu-n megjelentetett nyílt levelében.

"Apám beájulna című filmmel hibáztam! Nem tartottam Nektek sajtóvetítést. Ez azt hozta magával, hogy az aznapi két szimpla kávétok, négy esetleg öt szendvicsetek amit ott megesztek, és az a néhány amit hazavisztek, és az ott fogyasztható szénsavas és szénsavmentes üdítőitalok az aznapi ellátmányotokból kimaradt" - folytatja az Apám beájulna producere meglepő hangvételű írását, amelyből azonban nem derül ki, milyen sérelem áll a vitriolos mondatok hátterében.

"Írjatok, személyeskedjetek, gonoszkodjatok! Valószínű, hogy szerintetek ez az útja a magyar filmeknek" - sejteti a levél, milyen megpróbáltatásokon megy keresztül az a producer, amelyik az elvetemült esztéták célkeresztjébe kerül.

Sikerfilm

Talán a kedvezőtlen kritikák okán alacsony nézőszám ragadtatta a fenti kirohanásra a producert, tettük fel magunknak a kérdést, majd megkérdeztük a filmet forgalmazó Budapest Filmet. Prukner Pál, a forgalmazó vezetője azonban a film sikeréről számolt be. Az Apám beájulna nézettsége igen magas, január első hetéig már több mint százezren látták, tudtuk meg.

A Hit Gyülekezete a butuska csajok ellen

"A szubjektivitásnak is van határa" - jelentette ki végül a levél szerzője. Kálomista Gábor az Index érdeklődésére elmondta, hét éve készít filmeket - az ő munkája többek közt a Zimmer Feri, a 6:3, a Vakvagányok és a Sobri -, de szinte soha nem kapott jó kritikát.

Mostanra megelégelte az újságírók negatív hozzáállását, különösen, hogy véleménye szerint a kritikák nem szakmai indokok alapján íródnak. "A Hetekben úgy jelent meg kritika, hogy az újságíró csak egy előzetest látott" - hivatkozott a producer a Hit Gyülekezete lapjára, de sérelmezte a Magyar Hírlapban közölt írást is.

Ráadásul az újságírók nem próbálják az ügy jó oldalát nézni, emelte ki Kálomista, nem támogatják a magyar alkotásokat. Felvetésünkre, hogy nem egy magyar film, például Jancsó, Pálfi, Török, Mundruczó munkája kap rendszeresen pozitív kritikákat, a producer származását hozta fel magyarázatul. "A szakma azért közösít ki, mert nem a belvárosban születtem, hanem vidékről kerültem Budapestre".

Cserkészbecsület

Az ügy további mélyrétegeitől óvakodva, a vita kapcsán felmerült szakmai kifogásokra kérdeztünk rá a producernél. A filmesek közül egyesek ugyanis kifogásolták, hogy Kálomista egyszerre két térfélen játszik. Mint a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Mozgóképes szakmai kollégiumának tagja, filmes támogatásokról dönt, miközben producerként filmjeivel ugyanezen fórumon pályázik is.

A Kálomista vezette Megafilm Kft. 2003-ban 15 millió forintot kapott A herceg haladéka című filmje gyártásra, és több mint 5 és fél milliót az Apám beájulna forgalmazására az NKA-tól, derült ki az alapítvány honlapjáról.

A producer az alapítvány szabályzatára hivatkozott, amely szerinte nem tiltja, hogy a kollégium tagjai egyúttal szakmai munkát is végezzenek. Kiemelte, nem egy tag hozzá hasonló módon a gyártásban is részt vesz. "Aki a kuratóriumban ül, büntessük azzal, hogy nem folytathatja munkáját?" - mutatott rá a függetlenség hátulütőire Kálomista.

Az örökös kétkedőket megnyugtatandó azonban elmondta: a kollégium, saját hatáskörén belül elfogadta, hogy a forgalmazásban érdekelt tagok nem vesznek részt a forgalmazási pályázatokkal kapcsolatos vitán. A gyártásban érdekeltek pedig - hasonló módon - a gyártási döntésekről vonulnak vissza. "Ilyenkor kinn cigizem a folyosón, bárki láthatja" - mutatott fel bizonyítékot a producer.

A szavazáson természetesen mindannyiuknak jelen kell lenni, de ilyenkor a szavazási fegyelem betartásával, a nem érdekelt csoport által javasolt jelöltre adja le voksát, ismertette az igazságos döntés mechanizmusát Kálomista Gábor.