A Fazzi-ikrek nyertek Karlovyban

2004.07.11. 04:10
Roman Polanski lengyel filmrendező, Václav Klaus, cseh államfő és Karolina Kurkova cseh topmodell is megjelent nyugat-csehországi fesztivál díjkiosztóján a Thermal Hotel dísztermében július 10-én este. Az idei szemlén nyomasztó filmeket díjaztak, magyar mégsem volt közöttük.
A 39. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztója és a mustrát záró Shrek 2 című animációs film előtt közbejött néhány zavaró esemény. A nagy esőzések miatt beázott Thermal Hotelban például helyenként fürdős-partivá alakultak a fogadások.

Janisch Attila hosszú versenyfilmjének, a Másnapnak a képe és hangja vetítéskor nem került szinkronba egymással, és ez nem volt része a rendezői koncepciónak. A Pedro Almodóvar-film, a La mala educación nézőit pedig a film főszereplői: Javier Cámara és Fele Martínez zavarták a nézőtéren rendezett ásványvizes csatájukkal, őket ugyanis nem foglalta le a gyerekkori megrontása miatt egy papot zsaroló transzvesztita története.

Míg Gryllus Dorka német forgatásra távozott, megérkezett a seregszemlére Karolina Kurkova topmodell, Samira Makhmalmaf huszonhárom éves afgán rendezőnő, és a Shrek 2 szinkronhangjai közül a Monthy Python-os John Cleese színész is.

Jiri Bartoska fesztiváligazgató jelentése szerint mindeközben a július 2-án kezdődő kilencnapos szemle nézőcsúcsot hozott: 230 filmet látott a 125 ezer érdeklődő, a költségek 120 millió koronára rúgtak.

Nyomasztásért jutalom

Tekintse meg képeinket!
Az Al Ruban vezette nemzetközi zsűri a nyomasztó témájú felhozatalból láthatólag a legnyomasztóbb darabokat jutalmazta: a 20 ezer dolláros jutalommal együtt a fődíjat, a cseh Kristálygömböt a 11 éves külvárosi fiatalok keserű tapasztalatainak filmre viteléért (Certi bambini) az olasz Antonio és Andrea Fazzi-ikrek vehették át.

A szellemi fogyatékos, az alkoholista színésznő és a leszerelt magányos katona történetéért a Tu című horvát-boszniai versenyfilm rendezője Zrinko Ogresta kapott különdíjat. A legjobb rendező illetve színésző a húszéves Down-kóros Leónról és nővéréről szóló León y Olvido direktora, a spanyol Xavier Bermúdez és a nővért játszó Marta Larralde lett.

A másik legjobb színésznő-díjat Karen-Lise Mynstert kapta a házassági válságba jutó nőt alakító (Lad de sma born) szerepéért. A legjobb férfi színész a tizenéves Max Riemelt lett a Dennis Gansel rendezte német Iskola a határon (Napola) diákjának megformálásért. A nemzetközi filmkritikusok díját az orosz Frankensteintől és családjáról szóló film rendezőjének, Valery Todorovskynak ítélték.

Néző-kedvenc a fehér teve

A nézők díját a német-mongol koprodukcióban a Góbi-sivatagban egy teve születéséről és nevelési nehézségeiről készült Die Geschichte vom weinenden Kamel című filmnek ítélték. A dokumentumfilmek kategóriájában az orosz Svaďba tisiny, és a holland Untertage vitte el a pálmát, míg a cseh Ničeho nelituji különleges elismerésben részesült a zsűritől.

Miroslav Odrícek, cseh operatőr és Harvey Keitel amerikai színész-rendező a nyitógálán már átvehette az életműdíjat, a záró ceremónián kényelmességi szempontokból Roman Polanski, lengyel filmrendező kapta a hamadik kristálygömböt. Polanski ugyanis a másik sztárvendéghez, Elijah Woodhoz hasonlóan éppen a közeli Prágában forgat. A fogadás után vissza is tért a Twist Oliver munkálataihoz.