Előd
5 °C
12 °C

Megkezdődött a 36. Nemzetközi Filmfesztivál Karlovy Varyban

2001.07.05. 18:29
Csütörtökön kezdődik Közép-Európa egyik legjelentősebb filmes seregszemléje Karlovy Varyban, Csehország világhírű fürdőhelyén. A 20 000 dollárt érő kristályglóbuszért, amely a filmfesztivál nagydíja, a hagyományokhoz híven 17 játékfilm versenyezik. A szemle műsorán öt magyar film szerepel.
A filmfesztivál hivatalos plakátja
A 36. alkalommal megrendezett nemzetközi filmfesztiválon 42 ország filmeseinek több mint 260 alkotását láthatják az érdeklődők. A fesztivál rangját jelzi, hogy a benevezett játékfilmek közül tizenötnek itt lesz a nemzetközi bemutatója.

Fekete, Moldoványi, Incze, Gothár és Tímár

A nagyfilmek között szerepel Fekete Ibolya Chico című alkotása is, mely magyar-német-horvát-chilei koprodukcióban készült. A Chicón kívül további négy magyar filmet is láthatnak a nézők. Az 5000 dolláros díjazású dokumentumfilm-kategóriában Moldoványi Ferenc Gyerekek - Koszovó 2000 című alkotása szerepel műsoron. A "Nyugat Keletje" elnevezésű, nem versenyeztetett filmblokkba két magyar filmet válogatott be a zsűri: Gothár Péter Paszportját, illetve Tímár Péter Vakvagányok című játékfilmjét. Ebben a részlegben a volt szocialista országok filmeseinek alkotásaiból válogatnak, s minden évben hatalmas az érdeklődés. Az amerikai Variety szaklap által megszervezett szekcióban pedig Incze Ágnes I love Budapest című alkotását tűzték műsorra.

Kusturica és Havel is ellátogatnak

A nemzetközi zsűri elnöke idén a világhírű lengyel rendező, Krzysztof Zanussi. Ebből az alkalomból legjobb filmjeiből láthatnak majd egy válogatást az érdeklődők. A zsűritagok és a versenyre érkező alkotók mellett a filmszakma olyan neves személyiségei ígérték meg látogatásukat, mint Emil Kusturica, Michael Caine, Ben Kingsley, Julian Sands, vagy Colin Firth. Prágában bejelentették, hogy július 9-től 12-ig Václav Havel államfő és színésznő felesége is a fürdővárosba teszik át székhelyüket.

Magyar érdekeltségű film a nyitóestén

Jelenet Fekete Ibolya Chico című játékfilmjéből
A magyar filmművészet egyébként a csütörtöki nyitóesten is jelen lesz. A rangos vendégek a magyar származású Eva Gardos hollywoody rendező Amerikai rapszódiáját láthatják majd. Jelen lesz a film főszereplője, Natassja Kinski is, aki Karlovy Varyban ünnepli 40. születésnapját. A hírek szerint Kinski filmbeli magyar partnere, Bánfalvy Ágnes is ellátogat a fesztiválra.

A rendezvény idején az egésznapi filmvetítések mellett természetesen gazdag kísérő program is várja a fürdőváros látogatóit: rock-koncertek, képzőművészeti kiállítások, hintós felvonulások, klubtalálkozók és focimérkőzések híres színészek, színésznők, politikusok részvételével. A tíznapos rendezvény költségei az idén 100 millió koronára rúgnak, ami a fesztivál történetének eddigi legnagyobb összege. A fesztivál iránti érdeklődést mutatja, hogy elővételben több mint 4000 ember váltott bérletet az előadásokra.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Őszi szünet

Utazzon el családjával! Segítünk hogy megtalálja a legjobb ajánlatokat.