Hajnalka
-1 °C
15 °C

Kasza

2000.11.02. 19:44
Kapcsolódó cikkek (1)
Az első percekben csak reménykedtem benne, aztán a dolog bekövetkezett. Szív a torokban, fennakadt lélegzet, kitágult pupilla - egyszóval minden megvan, ami egy tisztességes rettegéshez hozzá tartozik. Ha a thriller fokmérője a félelem, akkor a Végső állomás egy jó film. Az egyik ismerősöm barátnőjét például a vetítés után ketten is alig tudtuk előcsalogatni a széke alól.

A történet szerint Alexnek, osztálytársaival együtt röpülnie kellene Párizsba, hogy ott kapcsolódjanak ki a közismerten nehéz amerikai érettségi után. Hősünk azonban rosszat álmodik - repülő szanaszét robban, mind meghalnak - így aztán a gépre felszállva pánikba esik, hisztizni kezd, míg végül - másik hat társával egyetemben - le zavarják a gépről. A leszállítottak kis csoportja - leszámítva egy önként velük tartó lányt - nem igazán díjazza Alex produkcióját, akit csak az óv meg egy kiadós ruhától, hogy a gép tényleg fölrobban.

De át lehet-e vágni a halált, és ha igen, akkor hogyan? Meg van-e előre írva a sorsunk? Ezeket a kérdéseket szerencsére csak módjával feszegetik az alkotók, helyette inkább arra koncentrálnak, milyen ötletes balesetekkel próbálja meg begyűjteni a kaszás az első fordulót túlélő renitenseket. A módszerek roppant változatosak, nekem a busz jött be a legjobban, mások a fejezős jelenetre esküsznek.

Egy ilyen ellenféllel szemben az esélyek csekélyek, némi reményt csak a filmbéli bölcs boncmester szavai adhatnak, aki szerint, ha valakit egyszer be lehetett csapni, akkor többször is. Ehhez azonban mindig résen kell lenni, ami lehetetlen feladat, úgyhogy a végére nem is maradnak túl sokan.

Az ötletes történeten túl a film titka a pengés dramaturgiában és a remek kamera-beállításokban van. A potenciális áldozatokat változatos szemszögből, de mindig közelről látjuk, így gyakorlatilag vakok vagyunk a körülöttük zajló eseményekre. Legfeljebb csak sejtéseink vannak arról, hogy mi fog történni, de sohasem láthatjuk előre.

A Végső állomásnak csak egyetlen komoly gyengéje van: nem bírja az önmaga által diktált tempót. Az utolsó fél óra már nemigen tesz hozzá a történethez, izgulni a végén közel annyira sem lehet, mint a korábbiakban. Megkockáztatom, egy jobb utolsó harmaddal a film klasszikussá is lehetne - de e veszteségnek ugyanakkor megvan az az előnye, hogy a nézők ezentúl is kimerészkednek éjjel a vécére.

Végső állomás
színes feliratos amerikai horror, 97 perc, 2000
rendezte: James Wong
szereplő(k):
Devon Sawa (Alex Browning)
Ali Larter (Clear Rivers)
Kerr Smith (Carter Horton)
Kristen Cloke (Valerie Lewton)
Tony Todd (Bludworth)
Amanda Detmer (Terry Chaney)

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.