Kasza

2000.11.02. 19:44
Az első percekben csak reménykedtem benne, aztán a dolog bekövetkezett. Szív a torokban, fennakadt lélegzet, kitágult pupilla - egyszóval minden megvan, ami egy tisztességes rettegéshez hozzá tartozik. Ha a thriller fokmérője a félelem, akkor a Végső állomás egy jó film. Az egyik ismerősöm barátnőjét például a vetítés után ketten is alig tudtuk előcsalogatni a széke alól.

A történet szerint Alexnek, osztálytársaival együtt röpülnie kellene Párizsba, hogy ott kapcsolódjanak ki a közismerten nehéz amerikai érettségi után. Hősünk azonban rosszat álmodik - repülő szanaszét robban, mind meghalnak - így aztán a gépre felszállva pánikba esik, hisztizni kezd, míg végül - másik hat társával egyetemben - le zavarják a gépről. A leszállítottak kis csoportja - leszámítva egy önként velük tartó lányt - nem igazán díjazza Alex produkcióját, akit csak az óv meg egy kiadós ruhától, hogy a gép tényleg fölrobban.

De át lehet-e vágni a halált, és ha igen, akkor hogyan? Meg van-e előre írva a sorsunk? Ezeket a kérdéseket szerencsére csak módjával feszegetik az alkotók, helyette inkább arra koncentrálnak, milyen ötletes balesetekkel próbálja meg begyűjteni a kaszás az első fordulót túlélő renitenseket. A módszerek roppant változatosak, nekem a busz jött be a legjobban, mások a fejezős jelenetre esküsznek.

Egy ilyen ellenféllel szemben az esélyek csekélyek, némi reményt csak a filmbéli bölcs boncmester szavai adhatnak, aki szerint, ha valakit egyszer be lehetett csapni, akkor többször is. Ehhez azonban mindig résen kell lenni, ami lehetetlen feladat, úgyhogy a végére nem is maradnak túl sokan.

Az ötletes történeten túl a film titka a pengés dramaturgiában és a remek kamera-beállításokban van. A potenciális áldozatokat változatos szemszögből, de mindig közelről látjuk, így gyakorlatilag vakok vagyunk a körülöttük zajló eseményekre. Legfeljebb csak sejtéseink vannak arról, hogy mi fog történni, de sohasem láthatjuk előre.

A Végső állomásnak csak egyetlen komoly gyengéje van: nem bírja az önmaga által diktált tempót. Az utolsó fél óra már nemigen tesz hozzá a történethez, izgulni a végén közel annyira sem lehet, mint a korábbiakban. Megkockáztatom, egy jobb utolsó harmaddal a film klasszikussá is lehetne - de e veszteségnek ugyanakkor megvan az az előnye, hogy a nézők ezentúl is kimerészkednek éjjel a vécére.

Végső állomás
színes feliratos amerikai horror, 97 perc, 2000
rendezte: James Wong
szereplő(k):
Devon Sawa (Alex Browning)
Ali Larter (Clear Rivers)
Kerr Smith (Carter Horton)
Kristen Cloke (Valerie Lewton)
Tony Todd (Bludworth)
Amanda Detmer (Terry Chaney)