Miklós
-7 °C
4 °C

Angol vagy Pakisz tán?

2000.12.29. 13:08
Hiányzik ebből a filmből minden, ami dögössé tesz egy mozit manapság. Se szürreális víziók, se lassított ugrások, high-tech pörgés vagy fekete utópia - a sztori köznapi emberekről szól, ha akarod komoly, ha akarod vidám. Igaz, hogy emiatt nem is fog elévülni egyhamar.
Ez a világ már csak úgy van összerakva, hogy semmi nem bír nyugton maradni, minden mozgásban van, a dolgok költöznek egyik helyről a másikra. Az emberek is csak áramlanak föl-alá, némelyik még egy másik kultúrába, új kontinensre is elvetődik, aztán meg ott marad.

A zsarnokot inkább szánni való lénynek látjuk.
Ez utóbbit kivándorlásnak hívjuk. Természeti törvény ez is, bár ezt némelyek próbálják figyelmen kívül hagyni. Az utóbbit most ne feszegessük, fogjuk meg mi is a téma plasztikusabb végét, ahogy tette azt a Kelet az kelet című komédia. A hetvenes évekbeli Anglia kispolgári otthonába száll alá a kamera. A taszigáló erő Pakisztánból sodorta a férfit a házak egyikébe. Angol feleségével és hét gyermekével éli békés mindennapjait. A szülők kis halsütő boltjukat vezetik, a gyerekek életkoruknak megfelelően fociznak, olvasnak, vagy csajoznak. A papa büszke, mert hat fiát saját házában neveli, és saját üzletének hozadékából tartja el a népes kompániát.

Az idill azonban -természetéből adódóan- csak látszólagos. Míg a családfő a helyi muszlim közösség vezetőjével a pakisztáni tradíciók továbbviteléről elmélkedik, az európai kultúrába szocializálódott gyerekek keresztény körmeneten vesznek részt, rajonganak a sült kolbászért, és úgy élnek, ahogy a szomszédos lakásokban bárki más. De csak a házfalakon kívül. A család ügyei ugyanis a családfő vezénylete alatt szigorúan az iszlám szabályok szerint rendeződnek. Nem könnyű persze nyolc különfélén gondolkodót egyetlen világkép szerint mozgatni. A történelem a példa, hogy megfelelő fanatizmussal még ilyen arányok mellett is működőképes lehet a rendszer. A rendszer - igen, de nem egy család.

70-es évekbeli Anglia autentikus pakisztáni életérzéssel.
A tragédia megállíthatatlannak látszik: a legidősebb fiú egy megrendezett házasság elől mindörökre elhagyja a házat. A végletekig patriarchális rend lassan az atya ellen fordítja a gyermekeket, egy durva verekedés után a feleséget, és ezek után természetesen a nézőt is.
A rendező bravúros történetvezetésének köszönhetően azonban gyűlöletünket hamarosan felváltja az együttérzés. A zsarnokot inkább szánni való lénynek látjuk, aki Virágzó Vállalkozásnak tartja piszkos halsütő bódéját, akinek csillogó ajándékai filléres kacatok fiai szemében. Átérezzük a családfő kínját, aki hiába viselkedik pakisztáni mintaférjként és jó muszlim apaként, szembe kerül - valójában angollá lett - családjával.

A megmagyarázhatatlan vándorösztön elmúltával helyzetére ébredő embernek egyetlen támasza marad, a vasakarattal életben tartott tradíció, mely képes feledtetni a kérdést: ha oly fontos számára a hazája, miért hagyta el? Ha új otthonra vágyott, miért nem felejti a régit?
Lebilincselő, izgalmas, szórakoztató formában bontakozik ki a furcsa képlet, melyben két, kibékíthetetlen világrend él egy fedél alatt. Az ellentétek azonban mégsem fajulnak a végletekig, mert a világnézetek felett minduntalan működésbe lép egy másik erő. A józan észen, és beidegződéseken túl létező szeretet. A felgyülemlett indulatok így végül a humor, vagy a megértés csatornáin semlegesítődnek. Jó lenne hinni, hogy ez a valóságban is így működik. O' Donnell filmje remek alkotás, életszerű karakterekkel, és -saját tapasztalataim alapján állítom- autentikus pakisztáni életérzéssel. A figyelmes néző még sok apró ínyencségre lelhet a kaján mesélőkedvvel pergő kockákon. Ritka az ilyen, de ez ötös.

A Kelet az Kelet - East is East, 1999
színes feliratos angol vígjáték, 97 perc
rendező: Damien O'Donnell
szereplők:
Om Puri
Linda Bassett
Jordan Routledge
Archie Panjabi
Emil Marwa
Chris Bisson

Forgalmazza a Budapest Film

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.