Emánuel
4 °C
12 °C

Olasz film kapta a Kristályglóbuszt

2004.07.10. 20:32
A Certi bambini című Antonio és Andrea Fazzi rendezte olasz film kapta szombaton este a nyugat-csehországi Karlovy Varyban a 39. nemzetközi filmfesztivál fődíját.
Az ünnepélyes eredményhirdetésre, amelyen Václav Klaus, cseh államfő, illetve a cseh kormány több minisztere is megjelent, a Thermal szálló dísztermében került sor. Az idei szemlén több magyar filmet is bemutattak, de díjat egyik sem kapott.

Új díj

A 2000-ben megváltozott fődíjjal 20000 dolláros pénzjutalom is jár. Míg addig egy hagyományos fürdővárosi "ostya" volt a fődíj, most egy szobrocska, amely egy földgömböt a feje fölé tartó fiatal lányt ábrázol. A díj természetesen valódi cseh kristályból készült

Különdíjjal jutalmazta a nemzetközi zsűri a Tu című horvát-boszniai versenyfilmet Zrinko Ogresta rendezésében. A legjobb rendezésért járó díjat Xavier Bermúdez spanyol rendező kapta a León y Olvida című filmjéért. Két színésznő kapott ezúttal elismerést a legjobb női alakításért: Karen-Lise Mynster a Lad de sma born című, Paprika Steen rendezte dán, illetve Marta Larralde a León y Olvida filmben. A legjobb férfi alakításért elismerést Max Riemelt kapta a Dennis Gansel rendezte német Napola című filmbeli szerepéért.

Életműdíjat a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásukért az idén hárman vehették át. Miroslav Odrícek, cseh operatőr és Harvey Keitel amerikai rendező és színész már a nyitónapon átvették az elismerést, míg Roman Polanski, a lengyel származású amerikai filmrendező a záró est vendége volt. Polanski jelenleg Prágában forgatja a Twist Olivér című filmjét.

A nézők díját a német-mongol koprodukcióban készült Die Geschichte vom weinenden Kamel című film kapta. A dokumentumfilmek kategóriájában egy orosz és egy holland alkotás vitte el a pálmát, míg egy cseh film különleges elismerésben részesült a zsűritől.

Új nézőcsúcs

A fesztivál ünnepélyes záró estjének közönsége a Shrek 2 című amerikai filmet nézhette meg. A kilencnapos szemlén több mint 230 filmet láthatott a mintegy 125 ezer érdeklődő, ami új nézőcsúcsot jelent. A fesztiválon bemutatott filmek mindegyike gyakorlatilag telt ház előtt ment. A filmszemle költségei az idén is mintegy 120 millió koronára rúgtak.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.