Olasz film kapta a Kristályglóbuszt

2004.07.10. 20:32
A Certi bambini című Antonio és Andrea Fazzi rendezte olasz film kapta szombaton este a nyugat-csehországi Karlovy Varyban a 39. nemzetközi filmfesztivál fődíját.
Az ünnepélyes eredményhirdetésre, amelyen Václav Klaus, cseh államfő, illetve a cseh kormány több minisztere is megjelent, a Thermal szálló dísztermében került sor. Az idei szemlén több magyar filmet is bemutattak, de díjat egyik sem kapott.

Új díj

A 2000-ben megváltozott fődíjjal 20000 dolláros pénzjutalom is jár. Míg addig egy hagyományos fürdővárosi "ostya" volt a fődíj, most egy szobrocska, amely egy földgömböt a feje fölé tartó fiatal lányt ábrázol. A díj természetesen valódi cseh kristályból készült

Különdíjjal jutalmazta a nemzetközi zsűri a Tu című horvát-boszniai versenyfilmet Zrinko Ogresta rendezésében. A legjobb rendezésért járó díjat Xavier Bermúdez spanyol rendező kapta a León y Olvida című filmjéért. Két színésznő kapott ezúttal elismerést a legjobb női alakításért: Karen-Lise Mynster a Lad de sma born című, Paprika Steen rendezte dán, illetve Marta Larralde a León y Olvida filmben. A legjobb férfi alakításért elismerést Max Riemelt kapta a Dennis Gansel rendezte német Napola című filmbeli szerepéért.

Életműdíjat a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásukért az idén hárman vehették át. Miroslav Odrícek, cseh operatőr és Harvey Keitel amerikai rendező és színész már a nyitónapon átvették az elismerést, míg Roman Polanski, a lengyel származású amerikai filmrendező a záró est vendége volt. Polanski jelenleg Prágában forgatja a Twist Olivér című filmjét.

A nézők díját a német-mongol koprodukcióban készült Die Geschichte vom weinenden Kamel című film kapta. A dokumentumfilmek kategóriájában egy orosz és egy holland alkotás vitte el a pálmát, míg egy cseh film különleges elismerésben részesült a zsűritől.

Új nézőcsúcs

A fesztivál ünnepélyes záró estjének közönsége a Shrek 2 című amerikai filmet nézhette meg. A kilencnapos szemlén több mint 230 filmet láthatott a mintegy 125 ezer érdeklődő, ami új nézőcsúcsot jelent. A fesztiválon bemutatott filmek mindegyike gyakorlatilag telt ház előtt ment. A filmszemle költségei az idén is mintegy 120 millió koronára rúgtak.