Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Tanulmányút Afrikába

2001.04.26. 16:39
Kisfiú születik, aki élete első pillanatától más, mint a többi. Kicsi, de magabiztos. Gyenge, de célratörő, tapasztalatlan, de hajtja a tudásvágy. Józan paraszti eszét használva megoldja faluja legégetőbb gondjait, megmenti társait az életveszélytől, majd nemcsak legyőzi, de meg is váltja a legfőbb Gonoszt. Környezete persze kellőképpen féltékeny rá, de a végén mindenki boldog lesz. Odüsszeusz, Jézus és József története 71 percnyi rajzfilmes zanzává gyúrva. Ez a Kirikou és a boszorkány.
A film képi világa átmenet a Disney rajzfilmek hipergiccse és Menő Manó minimálrealizmusa között. A szereplők és mozgásaik az elnagyoltság miatt néhol csak jelzés értékűek, bizonyos részletek viszont (növények, állatok) egy botanikus készítette metszetek kidolgozottságával büszkélkedhetnek.

Kirikou. A boszorkány nem látszik
E sajátos vizuális élmény szokatlan akusztikai hatásokkal társul. Egy afrikai zeneszerző autentikus hangszereken megszólaltatott műve szolgál a film zenéjéül. Mint az ismertetőből megtudtam, az eredeti franciául beszélő szinkronszínészei is afrikaiak voltak, de a magyar nézőnek ez nem nyújt semmilyen egzotikus élményt. A Budapest Film ugyanis nem tudta függetleníteni magát a régi előítélettől, hogy egy rajzfilm csak gyerekeknek szólhat, és nem kockáztatta meg a feliratos forgalmazást.

Szóval különleges, maradandó élményt nyújtó mozi a Kirikou. Egy barátom azt kérdezte, felnőtt- vagy gyerekfilm-e inkább? Szerintem felnőtteknek szóló film (ha van ilyen egyáltalán), melyet azonban a gyerek is nagyon-nagyon tud élvezni. De ezt tényleg mindenki döntse el magának.

És még valami. A film alapját egy afrikai népmese története szolgáltatja. Elementáris hatással van a nézőre a film szenvtelen, ám ezért hiteles didaxisa. Mozizás közben a legalapvetőbb emberi értékekre való nyílt tanítást kapjuk az arcunkba: ne higgy az előítéletekben, légy állhatatos, bízz magadban, tanulj a bölcsebbtől, tudj megbocsátani stb. Bár a felsoroltak egyike sem csak keresztény, még kevésbé csak magyar erény, hazai propagandistáink tanulhatnak belőle: igy kell a népet filmileg nevelni.

Kirikou és a boszorkány (Kirikou et la sorciere)
rendező: Michel Ocelot
forgatókönyvíró: Michel Ocelot
szereplő(k):
Theo Sebeko (Kirikou hangja)
Antoinette Kellermann (Karaba hangja)
Fezele Mpeka (nagybácsi hangja)
Kombisile Sangweni (anya hangja)
Mabutho Sithole (öreg ember hangja)

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.