Mélyen Mexikóban

2001.10.05. 16:03
Alejandro Gonzales Inarritu Korcs szerelmek című filmjét a Titanic Filmszemle elsőfilmes blokkjában vetítették le. A rádióban, színházban, televízióban jártas fiatal mexikói debütaló munkája világszerte rangos elismeréseket szerzett, a tavalyi Oscaron a legjobb külföldi filmek között is jelölték. A magával ragadó filmdráma három egymásra rímelő brutális családtörténetet mesél el, ahol a szerelem, a csalás, a gyilkosság és a kutya az úr.
153 perces intenzív pillanatsor
Ebül szerzett jószág, ebül vész el
A csóró Octavio beleszeret hirtelenharagú bátyja feleségébe, le akar vele lépni. Rotweilerével sorra nyeri a kutyaviadalokat, így gyűjt a kétes jövőre. Daniel, a menő médiageci lelép családjától, hogy szőkecombú modell szeretőjével éljen, ám Valeria balesetet szenved, amputálni kell a lábát, és mindezek tetejébe még ölebe, Richy is elveszik a parketta alatt. A kutyáival hajléktalanként élő El Chivo sok éves antikapitalista gerilláskodás és börtön után bérgyilkokat vállal bagóért, amit végül soha nem látott lányának ad.

Mindhárom családeposz önmagában is elég hajmeresztő lenne, ám mi egyszerre kapjuk arcunkba a mexikói rögvalóságot. Miután a párhuzamosan futó történetek szereplői a film első perceiben egymással vetekedve hágják át a tízparancsolat törvényeit, a legcsekélyebb kétségünk nem férhet ahhoz, hogy Inarritu nem a szappanoperák érzelmi és mentális szintjén tárja elénk a közép-amerikai sorsokat. A Tarantino Ponyvaregényéhez hasonlító, egymásba fonódó és egymásra válaszoló történetek elbeszélése az első kockától az utolsóig pergő és hatásos marad, így a film 153 perce végül egy intenzív tanulmányútnak tűnik.

Az olykor brutális, máskor zseniálisan adagolt humoros jelenetek hangulatáért a nagyszerű rendezés mellett az utolsó szögig megtervezett fényképezés (Rodrigo Pietro) és a remek színészi teljesítmény a felelős. A mexikói mozgóképet - a dél-amerikai teleregény-nagyhatalmakkal együtt - eddig a futószalagon gyártott televíziós tartalmakról ismertük, a Korcs szerelmek által most végre betekinthetést nyerhetünk a szirupos csókok és blőd flörtök mögötti valós világba. Ha minden igaz, a Buena Vista által gyártott filmet jövő januárban a Budapest Film mutatja be itthon.

Korcs szerelmek - Amore Perros
Színes mexikói filmdráma, 154 perc, 35 mm
Rendező: Alejandro Gonzáles Iñárritu
Forgatókönyv: Guillermo Arriaga
Operatőr: Rodrigo Prieto
Vágó: Luis Carballar, Fernando Pérez Unda
Zene: Gustavo Santaolalla
Szereplők: Emillio Echevarría, Gael Garcia Bernal,
Goya Toledo, Alvaro Guerrero,
Vanessa Bauche, Jorge Salinas