'Tanya csak egy van'

2004.07.29. 07:22
Valamikor 2003 nyarán a Disney floridai stúdiójában jeges szorítás fogta marokra a serény animátorok szívét. Amíg ők A legelő hőseit, a sok vadnyugati állatot rajzolták, szép lassan eladták alóluk a rajzasztalokat. A 2D-s csapatot megtizedelték, felaprították és kartondobozokba pakolták. Egy korszak lezárult.
Plusz egy D

Michael Eisner, a Disney vezérigazgatója tavaly hivatalosan is bejelentette, hogy A legelő hősei lesz a stúdió utolsó hagyományos technikával készült animációs filmje. Eisner számára az előző évek jegyeladási statisztikái azt sugallták, hogy a számítógép-grafikával készült filmeket lehetetlenség papírral-ceruzával legyőzni. Meghalt a 2D, éljen a 3D. Ez persze nem ilyen egyszerű. Ez a rajzfilm nem azért gyenge, mert még kézzel rajzolták.

Papírfarm

A történet szerint három tehén, Terka, Reményke és Mrs Caloway elindulnak, hogy kézre kerítsék Girnyó Daltont, a veszedelmes marhatolvajt. A terv: a vérdíjból kifizetik imádott gazdájuk hitelezőit és így mentik meg otthonukat, az eladósodott farmot. A farm egyébként a Szeletke Paradicsom ('Patch of Heaven') nevet kapta a magyar fordítótól.

Tekintse meg képeinket!

A Szeletke Paradicsom lakói érdektelen, beszélő-állat-sztereotípiák. A malackák malackodnak, a csőrike-klónok pislognak, a vén kecske zsémbesen őrzi konzervdoboz-gyűjteményét. Felejthető tapétafigurák. Nem sokáig időzünk náluk, azt sem tudjuk meg, miért is szeretik annyira gazdájukat, Bellát, az idős, fehérkontyos asszonyt. Hiába rémlik fel a nézőben a Simabőrű és az erdei állatok közötti kapcsolatrendszer csodálatos, hátborzongató mélysége, vagy a 101 kiskutya pitykeorrú fiatalpárja; ebben a rajzfilmben csak alakok vannak, akiket, éppen azért, mert a végletekig sablonosak, egy pillanat alatt elfelejtünk, ahogy eltűnnek a látóterünkből.

Karatézó lovak, jódlizó marhatolvaj

A villámgyors bevezető konfliktus után elindul kalandozni a három tehén. Beszélgetésük kínos poénok gyűjteménye, ilyen például az "Az a ló egy igazi feno-mén", vagy a "Tanya csak egy van", ami annyira tetszett a fordítónak, hogy többször is elhangzik a 76 perc alatt.

Klikk a képre!

A főszereplők sorrendben: Terka tehén öntelt, Reményke tehén naív és szókincse alapján valószínűleg önsegélyező könyveket olvas a fűben, a harmadik, Mrs Caloway az idősebb, kalapja van és verébarca. Többet nem tudunk meg róluk. De nem is érdekes, a tehenek hamarosan megérkeznek a marhatolvaj barlangjához, ahol megküzdenek a gonosszal.

A harc során fény derül Girnyó Dalton trükkjére: jódlizik a Vadnyugat közepén. Így rabolja el a sok jószágot: a marhák transzba esnek a jódlitól és vakon követik. Mielőtt megpróbálnánk feldolgozni a merész ötletet, megjelenik Bátor, az izgága ló, és lekaratézza Girnyót. A csihipuhi végére a Szeletke Paradicsom lakói boldogan térnek nyugovóra otthonukban.

Búcsú

Nem sikerült az utolsó nekifutás; A legelő hősei egy legendás stúdió bágyadt, erőtlen rajzfilmje. Terka és a többiek úgy tűnnek el a kiszámítható vadnyugati porban, hogy nyomuk sem marad.
Szörny Rt.-n, Shreken, Jégkorszakon innen és túl nem lehet többé sablonokban gondolkodni. Ha Eisner váltani akar, itt az idő. A kérdés csak az, elég lesz-e a komputergrafika az újjászületéshez.

A legelő hősei
(Home On The Range)
színes szinkronizált amerikai animációs film, 76 perc, 2004

rendező: Will Finn, John Sanford
forgatókönyvíró: Michael LaBash, Sam Levine, Mark Kennedy, Robert Lence, Will Finn, John Sanford
zene: Alan Menken
vágó: H. Lee Peterson
producer: Alice Dewey Goldstone

magyarhangok:
Kocsis Mariann (Terka)
Oroszlán Szonja (Reményke)
Molnár Piroska (Mrs Caloway)
Faragó András (Girnyó Dalton)
Széles Tamás (Bátor)
Pásztor Erzsébet (Bella)