Dán siker a varsói filmfesztiválon

2001.10.16. 18:21
A dán Lone Scherfig rendezőnő Olasz nyelv kezdőknek című filmje kapta a 17. nemzetközi varsói filmfesztivál közönségdíját, a Grand Prix-t, és ezzel hétfő este véget ért a rendezvény.
Az alkotás - a katalógus szerint - egy fiatalon megözvegyült, Koppenhága külvárosában dolgozó lelkipásztor melankóliával és tragikummal teli, lebilincselő, elbűvölő és romantikus története.

Az idei fesztiválon 37 ország 126 filmjét mutatják be, köztük három új lengyel alkotást. A nézők retrospektív vetítésen láthatták egyebek között Francois Truffaut francia filmrendező műveit. Számos, különböző nemzetbeli európai és természetesen amerikai rendező jelentkezett új művével, és külön szekcióban mutatták be az ázsiai filmművészet legújabb alkotásait.

A nyolc varsói vetítőteremben játszott 300 fesztiválfilmet több mint 61 ezer néző látta, ami 16 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest.

A varsói nemzetközi filmfesztivál a lengyel főváros egyik legrangosabb kulturális eseménye. A hagyományoknak megfelelően nincs zsűrije, és nem adnak ki díjakat sem, viszont a közönség szavazatai alapján kiválasztják a fesztivál legjobb filmjét.