Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

A videoklip ámokfutása

2001.07.25. 11:10
Sorozatgyilkos garázdálkodik Chicago utcáin. A mindenre elszánt zsaru a gonosztevő nyomába ered. Halálos játszma veszi kezdetét. Ezek az unalomig ismételt mondatok ezúttal a Leskelődő című színes szélesvásznú rémmese kapcsán kerültek újból a programfüzetek lapjaira. Ismerős színészek, ismerős klisék, egyhangú rettegés azoknak, akik annyira gyenge idegzetűek, hogy még Keanu Reevestől is megijednek.
Vannak ugyebár ezek a pszichopaták. Szemükbe húzott fekete kapucnis dzsekiben lesnek elhagyatott parkolók mélyén ártatlan áldozataikra. Szőke kék szemű lányokat rabolnak el, hogy aztán beteg elméjük perverz látomásai alapján kínozzák és megbecstelenítsék őket, míg a szerencsétlen nő az elviselhetetlen fájdalmak közben el nem vérzik. Na és persze üzennek az őket üldözőknek: mindenfajta fifikás feladványokat küldözgetnek a nyomozás vezetőjének, hogy izgalmat és veszélyt csempésszenek az amúgy unalmas rendőri munkába, hiszen nem is igazi sorozatgyilkos az, aki nem ápol baráti kapcsolatokat a hivatalos szervekkel. A Bárányok hallgatnak óta ráadásul minden valamirevaló mozirajongó tudja, hogy középkorú, fehér férfi alakjában járnak közöttünk megfelelő préda után kutatva.

Ilyen fejjel szabadlábon?
Nincs ez másként a habkönnyed nyári vígjátékok és szerelmesfilmek közé befurakodott Leskelődőben sem. Egy FBI-ügynök Los Angelesből Chicagoba menekül a munkahelyi stressz elől, de utolsó lezáratlan ügye követi Al Capone és Ross doktor városába is. Az új díszletek között minden eddiginél betegebb játék kezdődik: a gyilkos minden reggel elküldi a következő áldozat fényképét postán a pánikrohamokkal küszködő nyomozóhoz, akinek csak huszonnégy órája van arra, hogy megtalálja a nyüzsgő metropoliszban rendőri segítség nélkül halálra ítélt nőt.

A jelentéktelen részletekre az alkotók nem pazarolták a nyersanyagot. A nézők ezért nem tudhatnak meg semmit a gyilkos motivációiról, az elméjében tomboló, gyilkolásra buzdító pokolról, az őt ért lelki sérülésekről. Csak a nyomozó és a sorozatgyilkos közt feszülő érzelmeket, az egymásrautaltságban már-már barátsággá növő kapcsolatot ismerhetjük meg alaposan. Ez a sablonos és hazug lelki szál, és a nagyvárosban jelentéktelenségükben elvesző nők utáni hajsza azonban nem elegendő egy kilencven perces mozifilm elkészítéséhez, ezért a rendező, Joe Charbanick egy adag divatos zenével volt kénytelen feldúsítania a gyengécske történetet.

A kliprendezőként többek közt Coolio, Ice Cube, a Sonic Youth és a Soul Asylum dalait képekbe öntő első filmes zenei betétekkel és látványos kameramozgásokkal pótolta mindazt, ami a cselekményből kimaradt. Lélekábrázolás helyett Portishead videót kapunk, míg az üldözési jeleneteket az indusztriális zene Kozsója, Rob Zombie pörgeti fel. A filmbe ágyazott klipek ráadásul nagyon látványosak, csak a folyton közbepofázó szereplők és az állandóan továbbgördülni akaró cselekmény zavarja egy kicsit a zeneélvezetet. A film igazi mélypontja azonban Keanu Reeves alakítása. Színészi játéka a sorozatgyilkos szerepében szürke és lapos, ráadásul a Mátrixszal visszatérő szupersztár annyira meghízott, hogy egyesek digitális trükkre gyanakodnak. A színész vizuális ámokfutásának csúcspontja az a táncbetét, amely a film elején és végén is feltűnve szinte fizikai fájdalmat okoz a nézőnek.

A fentiekből is kiderülhet, hogy a rendező gondoskodott arról, hogy a Hollywoodban tomboló divatnak megfelelően a történet egy kicsit felforgassa a tér és az idő unalmas linearitását. De ez a fejletlen dramaturgiai játék nem több, mint aprócska pofon a posztmodern szarnak. Az elhibázott rendezést még a tökéletes tömegtermékek előállítására szakosodott Michael Chapman fényképezése, vagy a néhol apró részleteikben felragyogó színészi alakítások sem tudták megmenteni. A Leskelődő így filmnek túl vázlatosra, videóklipnek meg túl hosszúra sikerült.

A leskelődő - The Watcher
Színes feliratos amerikai thriller, 93 perc, 2000
rendező: Joe Charbanic, Jeff Jensen
író: Darcy Meyers, David Elliot
forgatókönyvíró: David Elliot, Clay Ayers
zeneszerző: Marco Beltrami
operatőr: Michael Chapman
jelmeztervező: Jay Hurley
producer: Christopher Eberts, Elliott Lewitt, Jeff Rice
executive producer: Patrick D. Choi, Nile Niami, Clark Peterson, Paul Pompian
látványtervező: Maria Rebman Caso, Brian Eatwell
vágó: Richard Nord
szereplő(k):
James Spader (Joel Campbell)
Marisa Tomei (Polly)
Keanu Reeves (David Allen Griffin)
Ernie Hudson (Ibby)
Chris Ellis (Hollis)
Robert Cicchini (Mitch)

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.