Salamon
7 °C
13 °C

Megélhetési fasizmus

2001.09.04. 17:33
Kapcsolódó cikkek (2)
A rasszizmus emberi arca, a világot pusztító halálos betegség kórtörténete a harmincas évek Angliájában. Egy szegény munkáscsalád mindennapjai annyi édes-bús humorral és érzelemmel fűszerezve, amennyit csak a vászon elbír.
Az angol filmgyárak exporttevékenysége folytán az átlagos magyar mozilátogató többet tud Glasgow vagy London szegénynegyedeinek nehezen araszoló mindennapjairól, mint Csepel vagy Ózd szürke kétségbeesésbe burkolózott munkásnegyedeinek életéről. A fojtogató szegénység elől vonatok számolgatásába és heves drogfogyasztásba menekülő fiatalok, vagy a sztriptíz táncot lejtő pocakos munkanélküli férfiak után most egy alultáplált, dadogó kisfiú került egy film történetének középpontjába. Ezúttal ráadásul a harmincas évek Liverpooljába, a gazdasági világválság miatt megroppant iparközpontba kalauzolnak el minket az alkotók, de hamar rá kell jönnünk, hogy csak a díszletek változnak: a szegénység és a kilátástalanság mindig ugyanolyan nyomasztó.

A film egy katolikus család vergődéseit mutatja be Liam, az első áldozásra készülő hétéves kisfiú szemszögéből
A film egy katolikus család vergődéseit mutatja be Liam, az első áldozásra készülő hétéves kisfiú szemszögéből. A súlyos beszédhibával küszködő kisiskolást hittantanára a pokol tűzével rémítgeti, így az a szexualitás felé tett, első botladozó lépéseket is az örök kárhozatba taszító bűnként éli meg.

Problémáit azonban nem tudja megosztani szüleivel vagy testvéreivel, mivel az egész család a szegénység kellemetlen mellékhatásaitól szenved. Az apa, miután elvesztette állását és alkalmi munkát sem kap, egyre inkább a helyi fasiszta párt hatása alá kerül, és egész gondolatvilágát megfertőzi a "zsidók és az írek tehetnek mindenről" logika. A nagyobbik fiú ellenben a szocialista eszmék lelkes támogatója, ráadásul a család első számú kenyérkeresője, ezért gyakran tettlegességig fajuló vitákba keveredik hatalmához és méltóságához görcsösen ragaszkodó apjával. A lány egy zsidó családhoz szegődik szolgálónak, és a számára ismeretlen gazdagságtól és szabadosságtól szenved, míg az édesanya egyszerűen csak minden gond ellenére csak azért is megpróbálja együtt tartani a családot.

A film rendezője, Stephen Frears könnyed, ironikus, mégis néha letaglózó és magával ragadó epizódokon keresztül ismerteti meg velünk a nélkülözés világát, a harmincas évek Angliájának mindennapjait. A Veszedelmes viszonyok és a Pop, csajok, satöbbi alkotója ezúttal is finom képekbe csomagolta a történetet, de az ismeretlenségből előtűnő színészek alakításával így sem tudott versenyre kelni. Az apa elfojtott indulatokból táplálkozó görcsös mozdulatai, a lány félénk mosolya, vagy Liam bűntudattól árnyékolt tekintete a visszafogott és tiszta színészi játék szép példái.

Sajnos a történet túlságosan kerek és zárt, a cselekményben megbúvó véletlenek pedig cinkosan összejátszanak, így néha úgy tűnhet, hogy a karakterek nem saját életüket élik, hanem a 'Tanmese a rasszizmus születéséről' című oktató, nevelő darabot adják elő a vásznon. Ennek ellenére a Liam szelíd, szomorú humorával és sorsszerű eseményeivel mégis magával ragadja a nézőket, így csendesen, de annál erősebben ábrázolja a szegénységet, a hozzá tapadó bűnbakkeresést és fajgyűlölet tragédiáját.

Liam
Színes feliratos angol-német-francia filmdráma, 91 perc, 2000
Rendező: Stephen Frears
Forgatókönyvíró: Jimmy McGovern
Zeneszerző: John Murphy
Operatőr: Andrew Dunn
Díszlettervező: Hannah Moseley
Jelmeztervező: Alexandra Caulfield
Producer: Colin McKeown, Martin Tempia
Executive producer: Sally Hibbin, Tessa Ross, David M. Thompson
Látványtervező: Stephen Fineren
Vágó: Kristina Hetherington
Szereplő(k):
Anthony Borrows (Liam)
Ian Hart (apa)
Claire Hackett (anya)
David Hart (Con)
Megan Burns (Teresa)

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.