Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Kisiklott hullámvasút

2001.10.16. 19:19
Kapcsolódó cikkek (1)
A fesztiváldíjas Necropolis és a Kicsimarapagoda után elkészült Hajdu Szabolcs első nagyjátékfilmje, amely egyszerű szerelmi történetnek indul... és jobb lett volna, ha az is marad.
Az indítás ígéretes: Debrecenben vagyunk, nyár van, hőség, nyomott helyi figurák emelkednek ki a lakótelep nyújtotta háttérből, az amatőr színjátszótársulat próbál, a szél megélénkül... A kopasz Imi áll az ablakban, arcán rúzsfolt, nézi ahogy a távozó Brigi a ház előtt beszáll a kocsijába.

Aztán nagy lendülettel elrugaszkodunk, és már vissza is ugrottunk az időben a történet kezdetéhez, innen indulunk újra, hogy végigkövessük egy szerelem kibontakozását. Az operatőri munka profi, a tempó tökéletes, felvesszük a film sodrását, az egyszerű történet erőlködés nélkül bomlik ki előttünk.

A problémák abszolút hétköznapiak, de nem válnak közhelyessé, mert annyira őszinte, ami lejön a vászonról. A lényeg az alkotók megfogalmazása szerint csupán ennyi: "Csató Imi beleszeret Balogh Brigibe" Pont. Ez a tőmondat attól válik hitelessé, hogy épp csak annyira komplikálódik, amennyire az életben is szokott: megjelenik a szerelemben legszokványosabb két konfliktusforrás, a féltékenység (Imi legjobb barátjának köszönhetően) és a rivális.

Szépen, megfelelő lendülettel írjuk le a hurkot az időben, és egyszer csak visszaérkezünk a film kezdőpontjához, megint Imit látjuk az ablakban. Érezzük, a hullámvasút megérkezett, kiszállás... De mégsem, a történet ezen a ponton kibicsaklik, Brigi fejvesztett autós tripje következik keresztül-kasul a városon, meg a város melletti szántóföldeken. Ám a két szerelmes most nem fog csodaautóján mosolyogva elrepülni a szalmabálák fölött, mint az I love Budapestben, egészen más történik: egy váratlan pillanatban a mi Brigink véletlenül elgázolja szerencsétlen Iminket, és így tesz pontot éppen beteljesülő szerelmük végére.

Sejthettük volna, igen, sejthettük volna, amikor Imi tarra borotváltatta a koponyáját a barátjával, hogy itt valami nem lesz rendben, hogy ez a fiú a vesztébe fut, hiszen minek futkos ő még egyáltalán, mikor azt kéne észrevennie, hogy már megvan a csaj, beérkezés van a célba, nyugi van. Sejthettük volna, de nem a mi hibánk, hogy nem sejtettük, hiszen nem volt drámai feszültségkeltés, nem volt semmi, ami éreztette volna velünk, hogy mi következik. Sajnos azonban arról sincs szó, hogy Imi halála megrázó váratlansággal hasítana bele a történet eddig sima szövedékébe, hogy fejbe csapna, hogy dobogó szívvel, levegőért kapkodva állnánk fel a székből. Ez főképpen azért nem lehetséges, mert az alkotó egy idillikus kis mesét biggyesztett a film végébe, mintha megpróbálna visszakapaszkodni az eredeti hangvételhez, és biztosítani akarna bennünket arról, hogy mégis minden rendben van, az élet megy tovább.

Mintha Hajdu Szabolcsnak megcsúszott volna a keze a forgatókönyv írásakor, aztán csak a vállát vonogatná, hogy "Istenem, így sikerült." Reméljük, legközelebb még jobban sikerül.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.