Arany Málna díj a legrosszabb filmnek

2002.02.12. 14:02
Ahol a legjobb filmeket díjazzák, ott a legrosszabbakat is meg kell említeni. Így van ez már 22 éve Hollywoodban, ahol minden esztendőben, egy nappal az Oscar-díjak átadása előtt, a filmkritikusok kiosztják az Arany Málna-díjat, a legpocsékabb alkotásoknak és alakításoknak.
Az Arany Málna-jelölések ötös filmlistáján találjuk az Elvis-utánzókról szóló 3000 mérföld Gracelandig című filmet, Mariah Carey Csillogását, a minden idők legnagyobb háborús filmjeként reklámozott Pearl Harbort, a Freddy-re ujjal mutogatnak című komédiát és a Sylvester Stallone főszereplésével készült Elhajtva című mozit. A Freddyt alakító Tom Green akár Málna-halmozó is lehet: jelölték mint a legrosszabb színészt, rendezőt, forgatókönyvírót, sőt páros alakítót is a filmben látható állatkínzások miatt. A Freddyt John Wilson, az Arany Málna-alapítvány vezetője úgy értékelte, mint az ízléstelenség, az alpári humor legújabb mélypontját. "Remélem, Tom Green megkapja az összes létező díjat, mert nem szabad többé filmeznie" - mondta Wilson a Reutersnek.

Rangos társulat

Mariah Carey minden szinten porig lett sújtva
Green mellesleg rangos mezőnybe került: vetélytársai Ben Affleck, Kevin Costner, Keanu Reeves és John Travolta lesznek. Affleck-nek még itt is vetélkednie kell John Hartnettel Kate Beckinsale-ért, mint a Pearl Harborban. Mindkét kombináció Arany Málna-esélyes.

Mariah Carey filmdebütálását porig sújtotta a kritika - ez volt az egyik oka az énekesnő depressziójának. De a "málnások" nem kímélték pályatársnőjét, Jennifer Lopezt sem, sőt célba vettek olyan, mostanság nagy sztárkultusznak örvendő hölgyeket is, mint Penelope Cruz, Charlize Theron és Angelina Jolie. Ez utóbbi a Lara Crofttal és az Eredendő bűnnel vívta ki a zsűri "elismerését".

Oscaros a málnásban

Stallone, aki 2000-ben már elnyerte az évszázad legrosszabb színésze díjat, most a forgatókönyvíró, produceri, színészi kategóriában jelölt, de partnerével, Burt Reynolds-szal együtt "párosban" is indulnak.

Az Arany Málna-díjat március 23-án osztják ki Los Angeles-ben. Volt már arra példa, hogy egy-egy film alkotóit, vagy szereplőit mindkét gálán a színpadra szólítják. Most sem kizárt ilyen szavazás - például az amerikai hazafias érzelmeket felkorbácsoló Pearl Harbor esetében.