Hollywoodi világsztárok a Márai-filmben

2003.07.08. 17:29
Hiába lett az utóbbi években Márai Sándor igazi bestseller-szerző Nyugat-Európában, az egyébként többé-kevésbé hiteles amerikai és brit hírforrások (Hollywood Reporter, Reuters, Ananova) egyaránt a kémnősen hangzó, misztikus Sanor Marinak tulajdonítják a Milos Forman új filmjének alapjául szolgáló regényt. Pedig nem is ő írta, hanem Márai Sándor.
A szereposztás egészen elit: a két férfi főszerepet Sean "James Bond" Connery és Klaus Maria "Mephisto" Brandauer játssza, a női főszerep pedig Winona Ryderé. Winona ezzel a filmmel, illetve Robert Altman "The Widow Claire"-jének főszerepével próbál visszatérni bolti lopási ügye után. Emlékezetes, hogy a színésznőt egy elegáns butikban kapták rajta, ráadásul a táskájában talált gyógyszerek miatt is problémái voltak.

Milos Forman október 8-án kezdi meg a forgatást Prágában. A cinematrix.hu szerint az alkotásnak egyelőre nincs amerikai forgalmazója.

Igazi sláger

Az emigrációban meghalt Márai könyveinek olyan kultusza támadt az elmúlt 5-6 évben, hogy kötetei - főként a Gyertyák csonkig égnek - több európai ország könyveladási toplistájára felkerültek és tartósan ott is tartózkodtak. E cikk szerzője 2000-ben hét hónapon át figyelte Barcelonában, hogy Márai több regényével is jelen van a sikerlistákon, és - ami legalább ennyire fontos - a kötetek az összes könyvesboltban kiemelt helyen kelletik magukat.

Hazugság az egész

Az 1942-ben megjelent regényben a tábornok és Konrád negyvenegy év és negyvenhárom nap után látja viszont egymást az előbbi kastélyában, és végigbeszélgetett éjszakájukon feltárul a tragikus múlt, kiderül, hogy Konrád annak idején elárulta barátját, elcsábította a feleségét, Krisztinát, és ezzel örökre tönkretette az életét - foglalja össze a Cinematrix a könyv tartalmát, nehezen utolérhető tömörséggel. A tábornokot Connery, Konrádot Brandauer, Krisztinát Ryder játssza.

Online is jól mentek Márai regényei. Miután a Penguin/Viking könykiadó 2001-2002 fordulóján Embers (kb.: parázs, zsarátnok) címen az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is megjelentette a "Gyertyák"-at, a könyvet Amerikában kétszer is újra kellett nyomni, Nagy-Britanniában pedig felkerült az Amazon.co.uk toplistájára, a 15-dik helyen. A Forman-féle film is Embers néven fut majd.