A Mátrix - Forradalmakról mesélt Neo, Trinity és Morpheus

2003.10.28. 11:03
Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Laurence Fishburne és Joel Silver a Mátrix - Forradalmak jövő heti premierje előtt még kikotyogott néhány titkot a trilógia befejezéséről, a Neo és Smith ügynök közti végső összecsapásáról, és persze arról, hogy milyen érzésekkel búcsúznak a Mátrix-univerzumtól. A Cinematrix cikke.
Minden dolog, aminek kezdete van, véget is ér" - hirdeti a Mátrix - Forradalmak szlogenje, kevés dolog van azonban, amelynek a végét annyian várnák ilyen izgatottan, mint a Mátrix-trilógiáét. Alig egy hét múlva, november 5-én minden kiderül, de addig még folyik a hergelés: tegnap például sajtótájékoztatót tartott a Warner Bros., ahol Joel Silvert Keanu Reevest, Carrie-Anne Mosst és Laurence Fishburne-t lehetett faggatni, és ők beszéltek is sok mindenről - kivéve a sztori részleteiről.

Az eseményen jelen levő ComingSoon.net szerint Silver arra a kérdésre például, miért egyszerre nyit világszerte a Mátrix - Forradalmak, elmondta, hogy egyrészt úgy érezték, a rajongók világszerte egyszerre szeretnék látni a filmet, másrészt elejét akarták venni a kalózkodásnak. Így a Forradalmak a világ 63 országának közel 20.000 filmvásznán fog ugyanabban a pillanatban elindulni.

Esőben A beszélgetés során a legszűkszavúbb - nem túl meglepően - a Neót alakító Keanu Reeves volt, bár az olyan okos kérdésekre, mint hogy milyen különleges képességekkel szeretne az életben is rendelkezni, nem is lehet túl hosszú és okos választ adni (a repülést választaná). Még szerencse, hogy fontosabb dolgokról is érdeklődtek tőle, így például Neo és Smith ügynök végső nagy összecsapásáról, a Super Brawlról. Erről a következőket mesélte: "Amikor először vettük fel a verekedést Hugo és köztem, azaz Smith és Neo között, rádöbbentünk, hogy a zuhogó esőtől nem látjuk egymást. De annyi harcjelenetünk volt már korábban, hogy igazából nem is kellett hogy lássuk egymást, és ez nagyon tetszett. Drámai volt, élvezetes. Percenként kb. ezer liter víz zúdult ránk, úgy öt-hat héten át egyfolytában csuromvizesek voltunk."

A jelenet kapcsán Reeves még technikai részletekbe is hajlandó volt bocsátkozni: elárulta például, hogy a ruhájuk alatt speciális esővédőt viseltek, illetve hogy a kövér esőcseppek miatt - amelyeket egyébként két hónapig terveztek - nemcsak nem látták, de nem is hallották egymást a Smith ügynököt alakító Hugo Weavinggel, akivel így néha enyhén frusztráltnak érezték magukat.

Reeves egyébként sem feltétlenül a harcjeleneteket szereti a legjobban: kedvencei közé az olyan részek tartoznak, mint Neo és az Építész beszélgetése, azaz amikor a drámát, a feszültséget a gondolatok adják.

Carrie-Anne Moss a sajtótájékoztatón az emocionális töltetről gondoskodott: elmondta, hogy amikor először meglátta a Forradalmak poszterét a "Minden dolog, aminek kezdete van, véget is ér" felirattal, könnyek szöktek a szemébe, mert úgy érezte, hogy ez a mondat tökéletes kifejezője annak az útnak, amelyet a filmmel tett meg. "Nagyon izgatottan várom a premiert, hogy mindenkivel együtt megnézzem a Forradalmakat, és lezárjam életem egyik meghatározó szakaszát."

Trinity Moss elmondta: azért szerette Trinity szerepét, mert Trinity nem egydimenziós figura, aki csak verekedni tud, hanem csupa szív és érzés, akárcsak a többi női karakter a Forradalmakban. "Ez Larry és Andy (Wachowski) érdeme, mert tökéletesen értik a nőket és általában az embereket, és nagy megtiszteltetés volt, hogy egy olyan nőt játszhattam, akinek annyi lelki és testi ereje és olyan nagy szíve van, mint Trinitynek."

A Morpheust alakító Laurence Fishburne szerint nem feltétlenül kell búcsúzkodni, mert a Mátrix és a figurák, akiket játszottak, egész életükön végig fogják kísérni őket. Bevallása szerint a trilógia egyébként is nagy hatással volt rá: ugyan korábban sem volt ismeretlen számára az anime, nem idegenkedett a videojátékoktól, és foglalkoztatták valamennyire azok a kérdések, amelyeket a Mátrix felvet, de ezek a dolgok a Wachowski testvérekkel való találkozás után váltak igazán fontossá a számára.

Fishburne elmondta azt is, hogy a Mátrix-filmek nagyszerűsége a rétegzettségükben rejlik: élvezhetők egyszerű akciófilmként is, ugyanakkor erősen filozofikusak. Amikor arról érdeklődtek tőle, megválaszolja-e a Forradalmak a sorozat kérdéseit, Fishburne azt felelte: a legnagyszerűbbnek azt találja, hogy a film igazából nem ad kész válaszokat, hanem arra serkenti a nézőket, hogy gondolkodjanak és maguk fogalmazzák meg a válaszokat.