Három Mátyás-forgatókönyvet vásárol meg a kultusztárca

2002.01.29. 16:53
Három irodalmi forgatókönyvet vásárol meg a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) a Mátyás-filmre kiírt felhívásra beküldött 36 érvényes pályamű közül, miután Rockenbauer Zoltán kultuszminiszter elfogadta a pályázatok elbírálására összehívott bizottság állásfoglalását.
A tájékoztatás szerint, a minisztérium 500-500 ezer forintot fizet a pályaművekért, mely összegért egyben az írásokkal kapcsolatos jogokat is megveszi a pályázótól. A győztes pályamunkákat Andreas Johanna Rózsa jeligével Árpás Károly (Szeged), Promontor jeligével Gasparovich László (Budapest), Süti jeligével Komár István (Budapest) nyújtotta be.

A nyertesekről
A szegedi gimnáziumban tanító Árpás Károly több mint száz művet publikált eddig, elsősorban a magyar nyelvtan és irodalom témájában. Árpás az észt művelődéstörténet doktora, több nemzetközi, hazai és helyi tudományos társaság tagja.

Gasparovich Lászlónak szintén több könyve jelent már meg (köztük a Budapest ostroma, 1999-ben), többször részesült már a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásában, 2000-ben Az utcabál című forgatókönyv megírásához 300 000 forintos támogatást kapott.

Komár István filmrendezô-operatôr, a Szellemkép Iskola oktatója. Durst Györggyel közösen készített Freeport című filmjét 1999-ben a 31. Magyar Filmszemlén mutatták be.

A film költségvetése egyelőre ismeretlen

Amint azt a sajtóiroda illetékese az MTI-nek elmondta, a pályaműveket öttagú zsűri értékelte. A bizottság tagja volt Várhegyi Attila, a tárca korábban lemondott politikai államtitkára, André Szőts producer, Sándor Pál rendező, Fonyó Gergely rendező, és Giorgio Pressburger, a budapesti Olasz Kulturális Intézet igazgatója. A grémium javaslattétele után a végső döntést Rockenbauer Zoltán miniszter hozta meg.

A miniszter a pályázat elbírálása után felkérte a bizottság tagjait, hogy tegyenek javaslatot olyan tapasztalt filmforgatókönyv-írókra, akik a nyertes irodalmi művek figyelembe vételével megírnák a majdan elkészülő produkció filmes forgatókönyvének első változatát. Mivel a produkció végleges költségvetése nagyban függ a filmforgatókönyvtől, ezért egyelőre a sajtóiroda munkatársa sem tudott a költségvonzatokról tájékoztatást adni.

Pályázati előzmények
A tárca tavaly szeptemberben hirdette meg a pályázatot a történelmi játékfilmek újjáélesztésének reményében. Ezt megelőzően már több nyilatkozat is elhangzott a Mátyás-filmmel kapcsolatban.

Orbán Viktor tavaly májusban egy szerda reggeli rádióinterjúban a millenniumi filmekkel kapcsolatban nyilatkozta, hogy a 2003-ban bemutatandó - tervezés alatt álló - téma Mátyás királyról szólna, a 2004-es pedig "Bethlen miniszterelnök úrról és koráról kellene, hogy szóljon".

André Szőts, a nemzetközi koprodukcióban készített Napóleon-film egyik producere illetve a mostani pályamunkákat elbíráló testület vezetője szintén a pályázat kiírása előtt nyilatkozott a Mátyás-filmről. Egy augusztusi televíziós műsorban elmondta, már régóta beszélget Szabó Istvánnal közös film lehetőségéről, és "az utóbbi időben szóba került egy Mátyásról szóló forgatókönyv terve."

Nyilvános pályamunkák a minisztériumban

A beérkezett pályaműveket a minisztérium ezer oldalt tartalmazó CD-ROM-on hozza nyilvánosságra, amely február 5-től naponta 10 és 14 óra között hozzáférhető a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában (Wesselényi utca 20-22.), az adathordozókat a tárca megtekintés után visszakéri.