Mátyás király-film: döntés január végén

2002.01.15. 08:59
A hónap végére várhatóan döntés születik a Mátyás király életét feldolgozó film irodalmi forgatókönyvére kiírt pályázatban, a versenyben lévő 36 munka között - közölte Kőhalmi Andrea, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának sajtófőnöke.
A kultusztárca tavaly közzétett, és a december 1-i beküldési határidővel zárult felhívására 40 munkát nyújtottak be, de az öttagú zsűri négy alkotást formai okok miatt kizárt a versenyből. A minisztérium tavaly szeptember végén - a magyar filmjáték-hagyomány újjáteremtésének szándékával - hirdette meg a történelmi filmek sorába tartozó legújabb alkotás pályázatát.

A kormány támogatásával - javarészt millenniumi keretből - elkészült a Szent Lászlót és korát bemutató Sacra Corona; leforgatták a Bánk bán című operafilmet, és készül a Széchenyi Istvánról szóló alkotás, A Hídember is.

- A tárca választása következőként azért Hunyadi Mátyás korának megfilmesítésére esett, mert az igazságos király döntései a magyar történelem alakulását mindmáig befolyásolták - derült ki a sajtófőnök korábbi tájékoztatásából. Kőhalmi Andrea elmondta: a pályázat írók, filmesek, pályakezdők, és mindenki más előtt nyitott volt.

- Az alkotóknak 20-35 oldal terjedelmű irodalmi forgatókönyvet kellett jeligével ellátva, 6 magyar és 1 angol nyelvű példányban a minisztériumhoz megküldeni - fűzte hozzá. Utalt arra, hogy a nyertes pályamunkák számát a tárca nem korlátozza, így a bírálóbizottság - amelynek tagjai között filmes szakember is helyet foglal - akár több alkotást is javasolhat megvásárlásra.

- A döntést Rockenbauer Zoltán miniszter hozza meg - mondta a sajtófőnök. Kőhalmi Andrea a pályázat és a film költségvonzatairól nem kívánt nyilatkozni.