Miklós
-7 °C
2 °C

Kurva vagy szent?

2002.07.24. 15:16
Ön szerint kurva vagy szent az asszony, aki válogatás nélkül fekszik le férfiakkal? Ön szerint megváltható a világ jócselekedetekkel, vagy ehhez több is kell? Ha kellemes estére vágyik, inkább adakozik, vagy elmegy moziba Ön?
Kurva vagy szent a férjes asszony, aki lefekszik faluja minden férfiemberével? - teszi fel a kérdést a Megváltó szex című film. A válasz egyértelműnek tűnik, a negyvenes évekbeli, lepusztult spanyol település lakói mégis hol a "puta", hol a "santa" szavakat mázolják a nő házának falára.

A néző nem kevésbé megzavarodott a Megváltó szex című spanyol filmet illetően. Az Életigenlő filmek és a Síró-nevető alkotások közös metszetébe sorolható munka ugyanis végig a közhelyesség és az eredeti megoldások határán egyensúlyozik, bizonytalanságban hagyva a mozistát: végül is felejthető vígjátékot vagy elgondolkoztató filmet láttunk?

A kopár, sivatagos táj és a szegény falu fekete-fehér képei kezdetben komoly és komor filmet sejtetnek. Szinte csak Dolores, a meleg tekintetű, testes asszony rója fáradhatatlanul a néptelen utcákat. Szokásos, jótékonysági köreit járja, segít az ágyhoz kötött öregasszonynak, mesét mond a pék némaságba burkolózó kislányának, vigyáz az állatbolond vénkisasszony jószágaira, és persze betér gyónni a paphoz.

A nagyszívű asszony segít bárkinek, nem vár cserébe semmit, tetteinek hajtómotorja - innentől sci-fi a piacgazdaság hívőinek számára - az önzetlenség öröme. Egy nap azonban kiderül, hogy az adakozás boldogsága sem örök - hasznos információ azoknak, akik kipróbálnák az örömgyűjtés rendhagyó módszerét. A kritikátlan jóságba belefáradt férj ugyanis elhagyja az asszonyt, a pap pedig, bűnök híján, nem hajlandó többet gyóntatni őt.

A támasz nélkül maradt Dolores elhatározza, bűnözni fog. A terv kivitelezését nehezíti, hogy a jótét lélek nem tudja, hogyan fogjon hozzá. Dolores úgy gondolja, a házasságtörés éppen alkalmas lesz a célra. A jámbor út elhagyásával párhuzamosan a film csapásiránya is változik, mégpedig a vígjáték irányába.

Az erkölcsös asszony számára azonban még a főbűnök egyike sem hozza meg a vágyott erkölcsi mélyrepülést. Sőt. Azután, hogy Dolores elhanyagolja addigi pártfogoltjait, és az így felszabaduló időt a férfilakosság nemi kielégítésére fordítja, a falu felvirágzik. A betegeskedő öregasszony kikel betegágyából - hogy meglátogathassa eltűnt ápolóját. A néma kislány kiabálni kezd, Dolorest keresi. A nagybeszédű asszony meghallgat másokat is, hogy megtudja, mi zajlik körülötte. A férfiak pedig, Dolores ágyában tanulva az önzetlen adakozás szépségét, visszanyerik életkedvüket, dolgozni kezdenek, szépül a falu, a film is átvált színesbe.

A visszatérő férj még okoz némi problémát, de a konfliktus elsimul, a néző pedig jóleső érzéssel kezdené feldolgozni, megemészteni a filmet, - ha a rendező a végén nem adná szereplői szájába az összes erkölcsi tanulságot. Így az álságos erkölcsiségű mindennapjainkra és közéletünkre illeszthető gondolatokat végül nagy, tükrös-szíves igazságokként kapjuk az arcunkba. Megtudjuk, hogy a tett csak a felszín, a szándék az igazán lényeges, hogy a jóság néha segít, néha agyonnyomja az embert, hogy az igazságszolgáltatás - mivel a tettet ítéli, nem a szándékot - igazságtalan.

Az eredeti és közhelyes megoldások keveredése nem hagyja érintetlenül a film vizuális világát sem. A kisrealista képeket néha videoklip szerű, drámai felvételek szakítják meg, amelyek hol megzavarják, hol elbűvölik, hol értetlen fejcsóválásra késztetik a nézőt. A film összességében inkább emlékezetes, mintsem felejthető, ami egy első filmes rendezőnél tulajdonképpen nevezhető akár sikernek is.

Megváltó szex
színes, fekete-fehér feliratos mexikói-spanyol filmdráma, 1999
rendező, forgatókönyvíró: Laura Mańá
zeneszerző: Francesc Gener, Francisco Curiel
operatőr: Henner Hofmann
szereplők:
Elisabeth Margoni
Álex Angulo
Pilar Bardem
Juan Carlos Colombo
Mariola Fuentes
José Sancho
Leticia Huijara

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!