Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Melegek a falvédőről

2002.11.07. 09:39
A homoszexualitás vidám és családias elfoglaltság, derül ki a csókolózó férfiakkal és mély érzelmekkel dúsított szimpátiafilmből.
A homoszexualitás páratlanul vidám és családias elfoglaltság, legalábbis ez derül ki a Tudatlan tündérek című filmből. A meleg közösség, férfiak, transzvesztiták, transzszexuálisok és két török vendégmunkás közös főzőcskézéssel tölti mindennapjait, egy tágas, napfényes, rusztikus berendezésű konyhában.A tréfáktól, csípős megjegyzésektől hangos hagymaszeletelést és flambírozást aztán a tágas, napfényes, rusztikus tetőteraszon elfogyasztott ebédek követik, amelyet tréfák és csípős megjegyzések tesznek pezsgővé, és persze bensőségessé is.

Főzés
A rendező, a török származású Ferzan Ozpetek témaválasztása nem meglepő. Már első munkája, a Törökfürdő is a homoszexualitás, és annak felvállalása körül bonyolódik. Ozpetek itt olyan elegánsan és jó érzékkel elegyítette az amúgy kényes elemeket, a kelet egzotikumát és a fojtott erotikát, hogy a Törökfürdő nem csak a témára fogékonyak, de az egyszerű mozirajongók körében is népszerűvé vált.

Ozpetek, a Hárem című, szintén egzotikum és erotika témakörében mozgó munkája után úgy érezhette, nincs szüksége többé a cirkalmas mázra, lehet a homoszexualitás témájában újat mondani fürdők, sikátorok és eunuchok nélkül is. Igaza van. Csakhogy a már alkalmazott séma, a homoszexualitással való szembesülés-döbbenet-elfogadás hármassága önmagában nem elég sem az ügy szempontjából olyan lényeges hitelességhez, sem a művészi színvonalhoz, de még a cselekmény életben tartásához sem.

A fiatalon elhunyt férje homoszexuális kapcsolatára rádöbbenő asszony története lehet érdekesség, a bohém és csupa szív meleg közösség élete azonban még ezt a szintet sem üti meg. A percenként elhangzó "nem az a fontos, hogy honnan jöttél, hanem, hogy milyen vagy belül" típusú kijelentések kapcsán csak azon izgulhat a néző, nehogy erre a bohém és csupa szív közösségre szakadjon az a rusztikus, vastaggerendás plafon.

Evés
A film egyetlen radikális momentuma a heteroszexuális filmekben megszokott természetességgel elcsattanó meleg csók, a Tudatlan tündérek egészében azonban körülbelül annyira forradalmi, mint egy meleg felvonulás. Mozgalmas, színes, sok benne a zene, de ennyivel jellemezni a melegeket nem csak sematizáló, hanem sértő is.

A homoszexualitással foglalkozó filmek közül sokban kap központi szerepet a csillogás, a zene, az életöröm, de csak azért, hogy a számok szüneteiben még erősebben szembesüljünk egy amúgy közhelyes ténnyel: ők is csak ugyanolyan emberek, mint bármelyikünk. A flitter, az áj ken szörvájv, a bohém életmód pedig csupán a társadalmi kényszerekre adott válaszreakció.

Ha van másfél óránk a témára, érdemesebb azt Ozpetek első munkájára szánni, vagy olyan filmekre, mint a Priscilla, a sivatag királynője, az Otthonom Idaho, vagy A fiúk nem sírnak.

Tudatlan tündérek
színes feliratos olasz-francia filmdráma, 106 perc, 2001

rendező: Ferzan Ozpetek
operatőr: Pasquale Mari
zene: Andrea Guerra

szereplők:
Margherita Buy
Stefano Accorsi
Serra Yilmaz
Andrea Renzi (Massimo) Gabriel Garko
Erika Blanc
Rosaria De Cicco

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.