Magyarországon forgatják a Mengele-filmet

2001.12.11. 15:50
Josef Mengelének, a náci koncentrációs táborok hírhedt orvosának és fiának viszonyát boncolgatja az az olasz-magyar-brazil film, amelynek egyes jeleneteit a Kossuth-díjas Kende János operatőr közreműködésével januárban Budapesten veszik fel.
A Papa - Rua Alguem 5555 című filmben - amelynek forgatókönyve Peter Schneider azonos című 1987-es regénye alapján készült - az Oscar-díjas amerikai Charlton Heston (Mengele) és a német Thomas Kretschmann (Mengele fia) játssza a főszerepet.

Josef Mengele
Josef Mengele az auschwitzi koncentrációs tábor orvosa volt; 1943 és 1945 között rajta múlott, hogy az érkező deportáltak közül ki kerül munkatáborba és ki megy a halálba. Tudományos kísérleteknek nevezett kínzásaival sok fogoly halálát, megnyomorodását okozta. A "halál angyala" a háború után Dél-Amerikába menekült, de soha nem sikerült elfogni, és állítólag 1979-ben Brazíliában, egy Sao Paulóhoz közeli strandon úszás közben a tengerbe fulladt.

Az igaz történeten alapuló lélektani dráma 1985-ben kezdődik a brazíliai Belem városában, ahol kihantolják a háborús bűnös holttestét. (A film címe egy belemi lakcím, ahol Mengele valószínűleg éveken át bujkált.) Az exhumáláson megjelenik fia, Hermann is, aki a New York-i zsidó közösség egy képviselőjével beszélve az apjával történt 1977-es titkos találkozására emlékezik vissza.

A Focus film Kft. filmje arra keresi a választ: miként élhet együtt az ember azzal a tudattal, hogy egy háborús bűnös, egy tömeggyilkos fia, hogyan dolgozza fel apa és fia a régóta várt találkozást, egyáltalán miről kell és lehet beszélniük?

Egidio Eronico rendező filmjében részt vesz Forgách Erzsébet sminkmester is, aki egyebek között a Napfény íze című Szabó István film elkészítésében is segített. A filmet a tervek szerint a jövő év tavaszán a magyar mozikban is vetítik majd.