Mészáros Márta filmet készít Nagy Imréről

2003.04.24. 20:25
A temetetlen halott címmel készít játékfilmet Nagy Imréről Mészáros Márta. A film szereplői közt megtalálható Kulka János, Mácsai Pál, Cserhalmi György. A forgatás júliusban kezdődik.
Nagy Imréről, az 1956-os forradalom és szabadságharc tragikus sorsú miniszterelnökéről készít játékfilmet Mészáros Márta Kossuth-díjas filmrendező. A temetetlen halott című film forgatása júliusban kezdődik, a tervezett bemutató időpontja 2004 februárja - tájékoztatták a produkció készítői a sajtó képviselőit csütörtökön, Budapesten.

Nagy Imre
Mint elhangzott: a 300 millió forintos költségvetésű - szlovák, lengyel és magyar koprodukcióban készülő - történelmi dráma forgatókönyvét Mészáros Márta és Pataki Éva Balázs Béla-díjas rendező írta, a dramaturg Jancsó Miklós. A szakmai konzulensi tisztségre Nagy Imre lányát, Nagy Erzsébetet kérték fel. Mészáros Márta ismertetése szerint a filmben korabeli archív felvételek is láthatók lesznek.

A cselekmény 1956. november 4-én indul, amikor az orosz csapatok körülzárták Budapestet, és Nagy Imre a családjával, valamint kormánya több tagjával a jugoszláv követségre menekült. Nagy Imre lánya, Zsóka (Erzsébet) monológja indítja a filmet, az ő személyes visszaemlékezései - egy mában játszódó keretjáték - viszik előre a történetet. A film utolsó része Nagy Imre négy temetéséről - börtönudvar, 301-es parcella, jelképesen 1988: Párizs, majd 1989: Hősök tere - szól.

A szabad Magyarország születése

Mint Mészáros Márta fogalmazott: Nagy Imre 1989-es újratemetése a szabad, demokratikus Magyarország megszületésének a pillanata. Hozzátette: a filmben nyomon követik Nagy Erzsébet életútját is, küzdelmét azért, hogy édesapja bekerülhetett a nemzeti panteonba. Mészáros Márta a szereplőkről szólva elmondta, hogy nem törekedtek a fizikai hasonlóságra.

A tervek szerint Nagy Imrét Jan Noviczky alakítja majd, feleségét Moór Marianna, a fiatal Erzsébetet pedig Horváth Lili. A filmben több ismert magyar színész is szerepel, köztük Börcsök Enikő, Czinkóczi Zsuzsa, Tordai Teri, Andorai Péter, Kulka János, Mácsai Pál, Lukács Andor és Cserhalmi György. Kádár János kizárólag archív felvételen lesz csak látható - közölte Mészáros Márta. Csáky Attila producer arról tájékoztatott, hogy a film a maga 300 millió forintjával alacsony költségvetésű produkciónak számít. Elkészítéséhez a szlovák kulturális minisztérium, a lengyel televízió és a Magyar Történelmi Filmalapítvány már anyagilag is hozzájárult. Hozzátette: támogatást remélnek a magyar kulturális tárcától -amely már kifejezte ebbéli szándékát -, illetve a Magyar Mozgókép Közalapítványtól, s várják más szponzorok felajánlását is.