Nagy Imre a filmhős

2003.11.05. 15:14
Nehezen gyűlt össze a pénz a Nagy Imréről szóló játékfilmhez, hiszen egyik kormány sem tisztázta még a kapcsolatát a néhai miniszterelnökkel. Mészáros Márta rendező igen. November közepén fejezi be a forgatást, aminek legjobban a főszereplő, Jan Nowiczki örül, hiszen már június óta a néhai miniszterelnök skizofrén világában él - derült ki a film november 4-ei sajtótájékoztatóján, amelyen részleteket is vetítettek a történelmi dráma munkakópiájából.
"Szeretnék már elbúcsúzni a szereptől, június óta Nagy Imre skizofrén világában élek"- mondta a film főszereplője Jan Nowicki lengyel színész, akinek a szinkronhangjáról az elkövetkezendő hetekben döntenek. "Akárhányszor borotválkozom, őt látom a tükörben."

Mészáros Márta hangsúlyozta, Nagy Imre nagyon kemény és nagyon tudatos, tiszta jellemű ember volt, aki mindig, halála pillanatában is vállalta minden tettét.

Mészáros Márta
"Számomra ez nagyon brutális, ugyanakkor nagyon emberi történet" - fogalmazott a rendező, aki érzelmileg szeretné sokkolni a nézőt. "Nagy Imre és Kádár János története egy shakespeare-i királydráma." Az 1956-os forradalom és szabadságharc tragikus sorsú miniszterelnökéről - magyar-szlovák-lengyel koprodukcióban készülő nagyjátékfilm Nagy Imre életét 56-tól az 58-as kivégzéséig dolgozza fel.

A 110 percre tervezett filmet Nagy Imre lánya, Nagy Erzsébet monológja indítja. A történet 1956. november 4-én kezdődik, amikor az orosz csapatok körülzárták Budapestet, és Nagy Imre a családjával, valamint kormánya több tagjával a jugoszláv követségre menekült. Az 1989-es újratemetésig nyúló történet további szerepeit Horváth Lili, Kováts Adél, Petra Lángova, Andorai Péter, Kulka János, Cserhalmi György, Mácsai Pál és Jan Fryrtcz alakítja.

"Ez nem a mi hősünk" - Orbán kormány

"Ez nem a mi hősünk" választ kapta a rendező, mikor a film szinopszisát korábban felajánlotta az Orbán-kormánynak. "Én már semmitől sem félek" - mondta Mészáros a film politikai fogadtatásával kapcsolatban. "A film nem lehet kurzusfilm, hiszen sem a baloldal, sem a jobboldal nem tisztázta Nagy Imre szerepét". A baloldal tiszteli, szereti, koszorúzza a néhai miniszterelnököt, Orbán Viktor pedig "Nagy Imre koporsójánál lett politikus".

Mészáros Márta úgy vélte, hogy Magyarországon a filmkészítést illetően borzalmas helyzet van. A film bemutatása iránt már érdeklődött a lengyel, a szlovák és a cseh televízió, Magyarországról azonban senki nem jelentkezett, a Magyar Televíziótól visszahívást sem kapott.

A 320 milliós költségvetésű filmhez 70 millió forint támogatást kaptak a Magyar Mozgókép Közalapítványtól, majd Görgey Gábor minisztersége idején 30 millió forintot folyósítottak. Hiller István jelenlegi kulturális miniszter további 30 millió forintot helyezett kilátásba, és ebből 20 millió forintot meg is kaptak az adósságok kifizetésére, a munka folytatásához 50 millió forint hiányzik.

A film nemzetközi pozsonyi bemutatóját jövő májusra, magyarországi premierjét októberre tervezik.

A film elkészítéséhez segítséget nyújtott Nagy Imre lánya, Nagy Erzsébet és időközben elhunyt férje, Vészi János, valamint Rainer M. János, az 1956-os Intézet vezetője, Vásárhelyi Miklós történész és Göncz Árpád volt köztársasági elnök is.