Vadmálna és csilikonkárne naplementével, rendel!

2001.05.30. 08:21
Mennyit vártunk erre a szereposztásara, pedig hogy adja magát, nem? Most aztán megkaptuk: Julia Roberts és Brad Pitt kéz a kézben, szerelemtől csillogó szemekkel, rusztikus mexikói kulisszák előtt - akár egy hollywoodi utazási iroda képeslapján. Nagyjából így fest a nyári moziszezon köbromantik-kalandlimonádéja, igyunk belőle együtt, aztán beszélgessünk el arról, hogy miért éppen egy nyakon lőtt gengszter hullája mellett kell végfőcímcsókolózni!
"Olyan helyesek együtt, a Brad meg a Julia."
Sz. Kriszta (17), tanuló

WC-ajtó tapéták mindketten
Brad Pitt és Julia Roberts
Gondolom 20 évvel ezelőtt (vagy 30-40?) pont olyan érzés lehetett Robert Redfordot és Barbra Streisandot a vásznon (és ágyban, párnák közt) látni, mint ma Julia Robertset és Brad Pittet. Elérkeztek szakmai karrierjük és fizikai mátrixuk csúcsára, konkrétan: mindketten WC-ajtó tapéták lettek. Hogy Hollywoodnak miért csak most sikerült összeboronálni a két ügyeletes sztárt, és hogy most miért éppen a Spielberg-féle, 'agyalósabb' és szemfényvesztőbb filmekben utazó Dreamworks tette ezt meg, az lényegtelen, mert tényleg jól mutatnak, játszanak egymás mellett, a Brad meg a Julia.

"A végén kedvesemmel egymás vállára borultunk,
és percekig csak csendben zokogtunk."
T. Ferenc (23), egyetemi hallgató

Túl sok időt azonban nem töltenek együtt a vásznon (és azt is szex nélkül!), hiszen a történet szerint rögtön a film elején szakítanak, és csak a végén jönnek újra össze. A köztes másfél órát csak ki kellett tölteni, meg aztán egyenként is kameraképesek, így végül kettő darab szálon követhetjük a történések fonalát. Az egyiken az örök vesztes Jerry (B. Pitt) bénázását, aki a maffiának tett utolsó szívességként Mexikóba megy, hogy elhozzon egy legendás, kézműves pisztolyt - a Mexikóit. A másik szálon a Las Vegas-ba felejteni induló, besértődött Samanthán (J. Roberts) pihentetjük véreres, ám éber tekintetünket - éppen úgy, mint a megbízhatatlan exbarátja miatt nyakában lihegő bérgyilkosok.

"Rengeteg igazság van abban,
amit ez a film a szerelemről mond."
K. Judit (36), pénzügyi előadó

A durcás barátnő és a meleg maffiózó
Julia Roberts és James Gandolfini
Bérkilövőt alakít a Sopranos maffiaparódiából ismert James Gandolfini is. Leroy vérprofi és melegszívű egyszerre: előbb belepumpál egy tárat a konkurenciába, és csak ezután mesél homoszexualitásáról elrabolt, majd megkedvelt célpontjának. Míg tehát Jerry Mexikóban ezernyi izzadós és tequilázó veszélyforrás között játssza a pechvogel El Mariachit, addig kedvese (merthogy deep down inside természetesen továbbra is szeretik egymást) összebarátkozik egy meleg maffiózóval, és vele tárgyalja ki a párkapcsolat rafkósabb kérdéseit. Cosmo-hadviselés barátok közt.

"_ "The Mexican" is well worth
the $8.50 for the movie ticket."
Ismertlen csokker az IMDB-n

A duplasoros történetet időnként megszakítja egy fekete-fehér (vagy mégikább kisárgult) klasszikus westernparódia, mely jelenetről-jelenetre fedi fel a titokzatos Mexikói-mordály történetét. Délen vagyunk, tehát a film végén mindenre fény derül. Többek között megtudjuk, hogy igazi szerelmesek kezében nem mond csütörtököt a cirádás fegyver, így a legeslegvége előtt (az ötödik zárójelenet után) egy jegygyűrűvel nyakon lőtt gengszter felett jegyezheti el és csókolhatja meg Jerry Samanthát.

A zárójelenet adott: az ifjú pár kocsija egy kietlen sivatagi úton eltűnik a lemenő nap felé. Ötcsillag.