A Sony veszi meg az MGM filmstúdiót

2004.09.14. 11:05
A Time Warner kihátrált; túl magas volt a közel 5 milliárd dolláros vételár - adta hírül a Variety.
A Sony Corporation hétfőn elvi megállapodást kötött a Metro-Goldwyn-Mayerrel, miszerint a japán óriáscég 4,94 milliárd dollárt fizet az utolsó legendás, független hollywoodi filmstúdióért.

Az előzőleg biztos befutónak tartott Time Warner kiszállt a versenyből, miután a hétvégén a Sony félmilliárd dollárral emelte a tétet. Az üzlettel a Sony hozzájut a hollywoodi filmek legnagyobb arzenáljához, hiszen több mint nyolcezer klasszikus van az MGM birtokában, mint például a Rocky vagy a Rózsaszín Párduc. A filmeken kívül a folytatások joga is a japán cégre száll, így például a James Bond-széria következő része is Sony produkció lehet majd.

Adósság

#alt#
Kirk Kerkorian

A megállapodás értelmében a Sony részvényenként 12 dollárt fizet a stúdiónak, ami összesen 2,94 milliárd dollárt jelent. Az elektronikai cég vállalta, hogy rendezi az MGM 2 milliárdos tartozását is, így áll össze a csaknem 5 milliárd dolláros vételár.

A Time Warner áprilisban kezdte a licitálást és több alkalommal is úgy tűnt, ők írhatják alá az adásvételi szerződést. A Warner azonban tartotta magát ahhoz, hogy nem ad 11 dollárnál többet egy MGM-részvényért és végül a Sony erre is ráígért.

Egy csekken

Az MGM főrészvényese, a nyolcvanhat éves Kirk Kerkorian, állítólag egy összegben akarja megkapni a stúdió értékét. Az igazgatótanács szeptember 27-én hagyja jóvá az üzletet. Az egyelőre hathónaposra becsült átmeneti időszakban a két cég külön jelenik meg a piacon.

A jövő

A hírre azonnal beindultak a találgatások a filmszakmában. A Metro-Goldwyn-Mayer 2005-re nyolc film forgatását tervezte; ezek között van a már említett a huszonegyedik Bond-film, valamint a Szóljatok a köpcösnek, a Birkanyírás, és a Rózsaszín Párduc újabb része. Az eredetileg is a Sony-hoz tartozó Pókemberrel és a most megszerzett James Bonddal a japán cég az egyik legkomolyabb tényező lesz a filmpiacon.