Ember a Rózsadombon

2000.04.12. 16:50
Forman filmje Andy Kaufmanról amerikai létére olyan, mint egy magyar film. Nem izgalmas, nem vicces, nem tanulságos.
Kaufman
Kaufmannak baromi szar humora volt
Szinte úgy van vége, hogy rovarnak néznek a Jászai Mari téri McDonaldsban, de kikerülhetetlen elmondani, hogy a Rózsadombon van valahol egy félkész áruház, amit csak egy óra késéssel sikerült megtalálnom, így lemaradtam a villanyszerelők és festők munkáját bemutató csatakváról, pogácsa és baracklé nélkül nézhettem meg a filmet, amit voltaképpen nem is bánok.

Az Ember a Holdon című film Andy Kaufman amerikai humorista életéről szól. Kiderül belőle, hogy a néhai Kaufmannak baromi szar humora volt. Szórakoztatóművészeti tevékenységének alapja a Tony Clifton nevű figura, akit a kelet-európai jellegű komédiásként szoktak leírni. Na most Clifton a legbengább, legfárasztóbb tréfa-kisérlet, amihez valaha is szerencsém volt, ami attól igazán kínos, hogy tényleg vannak ilyen kelet-európai figurák, pedig hát Kaufman vélhetően nem tudott többet kelet-európáról egy pár városnévnél.

Carrey
Jim Carrey és Kaufman közeli lelki rokonok
Jim Carrey és Kaufman közeli lelki rokonok, ezért nem meglepő, hogy előbbi alakítja utóbbit (talán fordítva). Carrey oldalán feltűnik Amerika saját metálladyje özv. Cobainné Courtney Love is. A film egyéb érdekes szereplői Kaufman volt barátai és üzletfelei, akik önmagukat alakítják, kivéve Danny DeVitót, aki valaki mást alakít, ezért őt magát is valaki másnak kell alakítania, ami filmen azért ritka látvány.

Az Ember a Holdon tavaly decemberben dobták be a tengerentúli mozikba, ezért Télapó számunkra anakronisztikusan hangsúlyos szerepet tölt be benne. Érdemes tudni, hogy a film még decemberben lekerült az említett mozik műsoráról, mert senkit sem érdekelt - nevezzük ezt irtózatos bukásnak. A bukás annak tudható be, hogy életrajzi film, ami általában senkit sem érdekel. Egy olyan ember életéről szól, aki közutálatnak örvendett. Ráadásul az Amerikát elárasztó keleti kultúrmocsok akut jegyeit hordja magán: nem csak europid, de egyenesen magyar film. Arra hajt, hogy rosszul érezze magát a közönség.

Kijövök a moziból és kék az ég, meg csiripelnek a madarak. Úgy érzem, ideje megebédelni.

Ember a Holdon (Man on the Moon), színes amerikai film Technikai paraméterek: 118 perc, 35 mm Rendező: Milos Forman Forgatókönyv: Scott Alexander és Larry Karaszewski Szereplők: Jim Carrey, Danny DeVito, Courtney Love, Paul Giamatti Zene: R.E.M. Gyártó: Universal Forgalmazó: Budapest Film