Kétszázmilliós bírságot szabtak ki a budapesti mozikra

2003.11.19. 13:04
A multiplexeket üzemeltető három nagy cég tavasszal összebeszélt a jegyárak emelése előtt, ráadásul minderről még feljegyzéseket is készítettek. A Gazdasági Versenyhivatal most lecsapott.
Összesen 203 millió forintos pénzbírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal a budapesti mozik kilencvenöt százalékát birtokló három cégre, mivel az indoklás szerint kiemelten tiltott versenykorlátozó magatartást követtek el azzal, hogy előzetes egyeztetés után együttesen emelték a jegyárakat.

Összebeszéltek

A Versenyhivatal vizsgálata során megállapította, hogy a az Intercom Rt., a Ster Century és az UCICE Kft filmszínházaiban, így a Mammut, az Eurocenter, a Lurdy Ház, a Duna Plaza, a Campona, a Westend, és a MOM Park bevásárló központokban üzemelő multiplex mozikban 2003. április 25-én egyszerre emelték 100 forinttal a jegyárakat. A hivatal szerint az áremelést azonban nem külső piaci körülmények okozták, ráadásul a versenykorlátozó magatartásra utal az is, hogy miközben a vállalkozások egymástól eltérő költséggel működnek, az áremelés mértéke minden cégénél megegyezik.

Emellett a vizsgálat során közvetett bizonyítékul szolgált, hogy írásos dokumentumokból kiderült, a Budapest Film Kft. és az Intercom Rt. képviselői kétszer is telefonon egyeztettek egymással az áremelés mértékéről.

Bírság az eladott jegyek után

A versenytörvények megsértése miatt a Budapest Film Kft.-nek 37 millió forintot, az Intercom Rt.-nek és a Ster-UCICE Kft-nek 83 millió forintot kell befizetnie az államkasszába. A bírságok összegének kiszabásakor a Versenyhivatal a cégek 2002. évi nettó jegyár-bevételeit vette alapul.

Az Index megkereste Csepi Lajost, az Intercom Rt. vezérigazgatóját, aki kérdésünkre elmondta, hogy érdemben csak akkor tudnak foglalkozni a Gazdasági Versenyhivatal döntésével, ha megkapják az ítélet hivatalos indoklását. Erre azonban a lassú ügymenet miatt még legalább három-négy hetet kell várni.