Véget ért a Két torony uralma

2003.02.14. 10:43
Itthon Spielberg kaszál, míg a tengerentúlon már a múlt héten is a Valentin-napi szerelemhisztéria irányította a jegyeladásokat.
A Gyűrűk Ura uralmának vége, az utóbbi hetekben egyre hátrébb szorult a trilógia második része a legnézettebb filmek budapesti ranglistáján. Február második hetére a dobogó legalsó fokáról is lecsúsztak a hős hobbitok, így a Két torony ebben az időszakban már csak a negyedik volt, bár ez négy hét szakadatlan menetelés és 275 millió forint bevétel után egyáltalán nem rossz teljesítmény.

Magyarok és magyar díszletek a listán

Triász
Az első helyre a Kapj el, ha tudsz került, amelyre 45 ezer néző volt kíváncsi a február 6. és 12. közt tartó mozihéten. Steven Spielberg, Leonardo Di Caprio és az egyre jobban tokásodó Tom Hanks neve ezzel eddig negyvenmilliót profitált kis hazánkban, és nem utolsó sorban lelökte a trónról Eddie Murphy Én, a kém című magyarkodó vígjátékát, amiben látványelemként autók robbannak a Szabadság-hídi dugóban.

A hungarohollywoodi kémsztori ráadásul azonnal két helyet bucskázott vissza, mivel a Bazi nagy görög lagzi című független vígjáték stabilan tartja pozícióit. A görögök családi- és nemi életét feldolgozó filmre ezen a héten 24 ezer és 2 fő váltott jegyet, ami mindössze 5 ezerrel kevesebb az előző heti nézőszámnál.

A tízes listára ezen a héten két magyar film is felkapaszkodott, hatodik lett a Szent Iván napja 3868 nézővel, Jancsó Kapa-Pepe-mániájának negyedik darabja pedig a tizedik helyen áll a maga 2310 fizetővendégével. A lista többi helyét pedig a már unalomig ismert filmek foglalták el, így kilencedik a Halj meg máskor, hetedik a Harry Potter és a titkok Kamrája, az ötödik pedig a Tökös, a török, az őr, meg a nő című francia akciókomédia.

Szerelem, kung-fu és musical

A nagy vizek túloldalán már a listára sem került fel Spielberg vicces-kalandos-dicaprios alkotása, a Valentin-nap előtti mozikat ugyanis a How to Lose a Guy in 10 Days című romantikus vígjáték tartja megszállva, amely 24 millió dollárt kaszált a premier hetében. Az érzelmes történet egy furcsa párkapcsolatról szól, amiben a nő mindent megtesz, hogy partnere meggyűlölje, de persze nem jön össze neki.

Jeckie Chan és a mente
Ez a nem túl bonyolult szerelmes film lenyomta a szintén egy hete futó Shanghai Knights című alkotást, ami tulajdonképpen Jackie Chan westernbe oltott kung-fu filmjének, az Új csapásnak a folytatása. Ebben a részben azonban nem a Vadnyugatot, hanem Londont szecskázzák fel puszta kézzel a szereplők, miözben egy titiokzatos világösszesküvés után kutatnak. A harmadik helyen az amerikai mozik jegyeladási adatai szerint a tizenhárom Oscar-díjra jelölt Chicago került 10,7 millió dolláros forgalommal, így az alkotás már 64 milliót termelt bemutatása óta.

Az amerikai mozipiac igazi vesztese a listára fel sem került Pinokkió. Az Oscar-díjas Roberto Benigni Olaszországban sikeres filmje ugyanis olyan rosszul teljesített a filmszínházakban, hogy a forgalmazó február elején, két hét után levetette a vászonról. Akkor az amerikai szinkront hibáztatták a sikertelenségért, most azonban kijött a feliratos verzió, amely ugyan nem változtatta meg a filmről alkotott közvélekedést, de rögtön besöpört pár Arany Málna-jelölést