Mátrix-függőség

2003.06.13. 16:21
Neo abbéruhájával nem tudunk betelni, a tengerentúlon sikeres filmekre itthon viszont szinte senki sem kíváncsi.
A Mátrix Amerikában mindössze egyetlen héten át vezette a jegyeladási listákat, Magyarországon viszont már harmadik hete szinte mindenki csak Neo virtuális kalandjai miatt jár moziba. Míg két héttel ezelőtt majdnem 70 000 ember nézte meg a filmtrilógia második részét, addig a június 5-11. közötti mozihéten már csak 40 409 jegyet adtak el a Mátrix - Újratöltve vetítéseire Budapesten, de még ez is elég volt, hogy a film megtartsa első helyét a jegyeladási listán.

Steve Martin sehol sincs

A második helyen álló, Steve Martin és Queen Latifah főszereplésével készült, Több a sokknál című filmre ráadásul csak 10 660 budapesti volt kíváncsi, pedig az ügyvéd-elítélt viszony romantikus vonatkozásait tárgyaló vígjáték az Egyesült Államokban márciusban három hétig vezette a nézettségi listát, és több mint 122 millió dollár bevételt termelt.

A hét másik új filmje, a Sötétség leple szerény 5 235 00 forintos jegybevételével a negyedik helyen debütált. Az idősek iránt ellenszenvre alapozó banyahorrorra mindössze 5957 fizető néző volt kíváncsi.

A lista rangidőse ezúttal az X-Men 2, ami most már csak a rangsor utolsó előtti helyébe kapaszkodik görcsösen, mindössze 3231 jegyet adtak el rá, de május 1-ei bemutatója óta így is majdnem pontosan kétszázmillió forinttal rövidítette meg a mutáns kalandokra fogékony budapestieket.

Turbófeltöltő és mélytengeri kalandok

A tengerentúlon eközben a Halálos iramban című benzingőzös akciófilm robogott be a jegyeladási lista első helyére. A magyar keresztségben Holtpontnak elnevezett száguldós-lövöldözős műremek folytatásaként beharangozott produkcióban a maffiasofőrök izgalmas életébe kaphatunk betekintést, ezért nem meglepő, hogy a lesújtó kritikák ellenére a film már az első héten 50 482 000 dollár bevételt hozott.

A második a héten a Nemo nyomában című animációs film, amely a bemutató óta eltelt két hétben már 144 millió dollárt hozott a Pixar konyhájára. A tengeri kalandokat elbeszélő filmnek minden esélye mag van ara, hogy legyőzze a Shreket, amely 267 milliós bevételével minden idők legsikeresebb számítógépes animációval készült filmje.

A Mátrix - Úratöltve ezúttal az ötödik helyen áll, alig több mint 9 millió dolláros heti forgalmával, de a produkció amerikai összbevételei már így is meghaladják a 247 millió dollárt. A héten mutatták be a film IMAX, azaz háromdimenziós hangot, és részleges térélményt nyújtó változatát, amire a speciális filmszínházakban 700 000 dollár értékben váltottak jegyet a különleges látványra vágyók.