Gigászok harca

2003.07.13. 00:51
Magyarországon egy négy és fél méteres zöld behemót riogatja a népeket, Amerikában viszont egy őszülő halántékú gépember uralja a mozit. Schwarzenegger kinyírta az animációs filmet?
A július 3. és 9. közti mozihéten az adrenalinra zöldülő Bruce Banner, ismertebb nevén Hulk vonzotta a legtöbb fizető nézőt Budapesten.

Nagy, zöld

A képregény-adaptációra 23 737-en váltottak jegyet összesen 19 millió forint értékben, ami ugyan elenyésző a 172 millió dolláros, azaz körülbelül 40 milliárd forintos gyártási költségekhez képest, de kifejezetten jó eredménynek számít, ha figyelembe vesszük, hogy a tengerentúlon negyven éve kultikus mutáns kalandjait nem sokan ismerik idehaza.

A múlt héten a Mátrixot megelőző Halálosabb iramban nézettsége alig csökkent, a 11 870 eladott jegy azonban már csak a második helyre volt elegendő. A harmadik ezúttal a Ki nevel a végén? kérdést feszegető Jack Nicholson és Adam Sandler nevével fémjelezett pszicho-komédia lett, ami 11 243 eladott jeggyel éppen hogy csak lemaradt a dobogó második fokáról.

Neo, Trinity, Morpheus és a többi virtuális karakter ezúttal már csak 10 782 nézőt csábított a mozitermek sötétjébe, de ez is szép eredmény, hiszen a lista negyedik helyén álló Mátrix-Újratöltve bemutatója május 22-én, azaz több mint másfél hónapja volt.

A héten ötödik Jackie Chan kung-fu westernjének folytatása, a Londoni éjszakák. A rendszertanilag a viktoriánus karate-vígjátékok családjába tartozó alkotásra ezen a héten 7970-en váltottak jegyet.

Folytassa, Arnold!

Visszatértem!
Amerikában ezen a héten a lázongó gépek és persze az idősödő Schwarzenegger termelte a legtöbb pénzt, a jegyeladási lista első helyén álló Terminátor 3 ugyanis 72 387 461 dolláros forgalmával már az első hét nap után minden idők harmincharmadik legjövedelmezőbb filmjévé küzdötte fel magát.

A befektetők ennek ellenére még nem alhatnak nyugodtan, álmukban az extraprofitot számolgatva, hiszen még így sem biztos, hogy a reklámköltségekkel együtt 240 millió dollárt felemésztő film egyáltalán visszahozza az árát az amerikai piacon. Persze a látványos autós üldözésekkel és pucér robotnőkkel operáló alkotás akkor sem lesz veszteséges, ha az Egyesült Államokban nem éri el a kétszázmilliós álomhatárt, hiszen már a második rész is másfélszer akkora forgalmat ért el a világpiacon, mint Amerikában.

Folytatások uralják a tengerentúli mozikat, hiszen a jegyeladási lista második helyén a Doktor Szöszi 2 című plázafeminista vígjáték áll a maga 38 507 400 millió dolláros forgalmával, míg Charlie angyalainak újabb kalandjai ezúttal 14 010 022 dollár bevételt könyvelhettek el, és így a harmadik helyen végeztek.

A negyedik ezen a héten a Némó nyomában, amely eddig már 275 millió dollárt termelt a Pixarnak, így jó eséllyel pályázik a minden idők legsikeresebb animációs filmje kitűntető címre. Az ötödik a Hulk, amely a bemutató utáni harmadik héten mindössze 8 227 520 dolláros forgalmat ért el, így várhatóan csekély veszteséggel távozik majd az amerikai mozikból.

A hét bukása egyértelműen a Szindbád című rajzfilm, amely mindössze 10 056 980 dollár bevételt hozott a bemutató hetében. A sovány eredmény sok szakértő szerint az ugyanaznap a mozikba kerülő Terminátor bűne, de mindez nem érdekli a Dreamworks vezetőit, akik a Dinseyhez hasonlóan, már azon gondolkodnak, hogy felszámolják a stúdió hagyományos rajzfilmeket készítő részlegét, és ezentúl csak számítógéppel animált alkotásokat mutatnak majd be.