Virtuális valóságok

2003.06.06. 14:48
Magyarországon még mindenki a Mátrix rabja, Amerikában viszont már a Pixar számítógépei tartják fogva a nézőket.
A magyar nézők mindig a Mátrixban tévelyegnek, a május 29. és június 4. közötti mozihéten ugyanis szinte nem is nagyon néztek más filmet, csak a Wachkowski fivérek kultikus filmjének újratöltését. A Mátrix - Reload Budapesten 68 878 embert vonzott, és csaknem hatvanmillió forint értékben adtak el rá jegyeket, így a bemutató óta eltelt két hétben a film magyarországi bevételei már elérték a száznyolcvanmillió forintot.

Rákapcsolódva

A Mátrix egyeduralmára jellemző, hogy a második helyen álló, Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt elnevezésű romantikaipari tömegtermékre mindössze 8422 néző volt kíváncsi ezen a héten.

Kasszasiker!
A gengszterek nehéz élete sem érdekli szemmel láthatóan a magyar mozinézőt, hiszen a hét mindkét ilyen témájú bemutatója viszonylag hátul debütált. A megbukott drogdíler börtön előtti napját bemutató Utolsó éjjel annak ellenére végzett csak a harmadik helyen, hogy mind a rendező Spike Lee, mind a főszereplő Edward Norton nagyobb sikert sejtetett; a francia szupersztár Samy "Taxi" Naceri nevével fémjelzett Becsületkódex pedig csak a hatodik helyre tudott felkapaszkodni a maga 3041 nézőjével és szerény két és fél millió forintos jegybevételével.

A lista rangidőse ezúttal az április 10-én bemutatott Johnny English, ami ugyan ezen a héten már csak a hetedik, de közel százhúszmilliós összbevételével az idei év egyik legnagyobb meglepetése.

Mint hal a vízben

Amerikában a Pixar Studió új produkciója, a Nemo nyomában (Finding Nemo) című komputeranimációs vígjáték tarolt a mozikban, a film minden jegyeladási csúcsot megdöntött, hiszen a premier utáni első három napon több mint hetvenmillió dollár bevételt hozott. A szakértők azt jósolják, hogy a két világtengerjáró akváriumi hal kalandjait bemutató történet a nyár legnagyobb sikere lesz. Az máris valószínű, hogy a bevétel meghaladja majd a Szörny Rt. imponáló 255 millióját.

A második helyen az a Minde6ó című Jim Carrey és Jennifer "Rachel" Aniston vígjáték áll, amely tizenegy napi egyeduralom után a múlt héten letaszította az első helyről a Mátrixot is. A munkáját egy tévériporterre testáló Atyaúristenről szóló vígjáték már messze túljár a százmillió dolláros lélektani határon, szakértők szerint körülbelül kétszáztízmillió dollárt fog végül legombolni az amerikai nézőktől.

A harmadik ezen a héten az Itáliai meló című gengszterhistória, amelynek 1969-es eredetijében Michael Caine mellett a komikus Bennyi Hill is főszerepet játszott. A remake 19,4 millió dollár bevételt termelt a premier utáni héten.