A Mátrix alkonya

2003.07.04. 01:52
Neonak az autósüldözés lett a veszte, az abbéruha és kung-fu helyett már a turbófeltöltő a menő.
A Mátrix-korszaknak vége, a sci-fi trilógia második része ugyan öt héten át vezette a jegyeladási listát, és a premier óta több mint 258 millió forint értékben adtak el rá jegyeket, de a június 26. és július 2. közt tartó mozihéten pár ezer nézővel mégis lemaradt a Halálosabb iramban című benzingőztől, és wunderbaum autóillatosítótól bűzlő akciófilm mögött. A maffiaügyekkel bonyolított autósüldözésekről szóló film ugyanis 14 938 nézőt vonzott, míg Neo harca a pszeudovalóságokkal már csak 12 867 budapestit érdekelt.

Csapás csapásra

A harmadik ezen a héten a Londoni csapás című Jackie Chan-film lett, amiben a vadnyugatot is megjárt kung-fu harcos ezúttal Angliába téved apja gyilkosai után nyomozva, és persze vele tart kétbalkezes, törött orrú fehéramerikai partnere is. A filmre 11 856 jegyet adtak el, és ezzel az árbevétel majdnem elérte a 10 millió forintot.

Ki a !@# az a Neo?
A negyedik ezúttal a pszichologizáló Ki nevel a végén? 10 642 nézővel, és 41 millió forintos összbevétellel, míg az ötödik az Álomcsapda című Stephen King jegyezte horror sci-fi, amire a héten 8 799-en voltak kíváncsiak.

A rangsor hatodik helyén a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt? fantázianevű romantikus cosmovígjáték áll, ami egyben a lista legkitartóbb filmje is, hiszen május 8-ai premierje óta bent van az első tízben, és eddig majdnem 70 millió forint bevételt termelt. A hetedik pedig a francia szuperprodukció, a Tulipános Fanfan, amire 5 138-an zarándokoltak el.

A hét másik premierje, a magyar félrefordításban a Kóla, puska, sültkrumpli címet elnyerő Oscar-díjas amerikai botrány-dokumentumfilm, amelyre 5 138 jegyet adtak el, így a nyolcadik helyen végzett.

A kilencedik a Veszett vad című Szökevény-utánérzés, míg a listát ezúttal a Csendes amerikai című Graham Greene-regény hollywoodi adaptációja zárja, mindössze 2 978 fizető nézővel.

Bukott angyalok

Amerikában a Charlie angyalai második része vezeti a jegyeladási listát, de a film szakértők szerint még így is bukás, hiszen 37,6 millió dolláros első hétvégi árbevételével meg sem közelíti az idei év nagy kasszasikereit, sőt az első rész több mint 40 millió dolláros forgalmától is elmarad. A szkeptikus elemzők szerint az is kétséges, hogy a Teljes gázzal alcímet viselő film, aminek egyébként az egyik angyal, Drew Barrymore a producere, visszahozza a reklámköltségekkel együtt 160 millió dollárnyi befektetést.

A második ezúttal a Hulk című képregényadaptáció, 18,8 millió dolláros forgalommal el, ami kevesebb, mint fele az előző heti eredménynek. A készítők ennek ellenére örülnek, hiszen a nagy zöld szuperhősről szóló produkció, ha nehezen, de elérte a százmilliós árbevételt, így van némi remény, hogy még az amerikai piacon megtérül a 147 millió dolláros gyártási költség.

A harmadik ezúttal az animált halakat felvonultató Némó nyomában, amire 13,8 millió dollár értékben adtak el jegyeket a héten, így az összbevétel már meghaladta a rajzfilmek esetében szinte hihetetlen 250 millió amerikai dollárt is. A negyedik a Trainspottingot is jegyző angol Danny Boyle kisköltségvetésű zombihorrorja, a nálunk már hónapok óta kifutott 28 nappal később , ami már az első héten 10 milliós forgalmat ért el az amerikai piacon, így szinte pár nap alatt visszahozta a film elkészítésére fordított 12 milliós dollárt.