Auguszta
5 °C
22 °C

Félelem és reszketés Hollywoodban

2002.04.18. 20:35
A Twin Peaks, a Kék bársony, a Veszett a világ, az Útvesztőben rendezője ezúttal álomvárosi rejtéllyel borzolja a nézők idegeit.
"Itt minden csak illúzió!" - kiáltja a Silencio nevű éjféli színház mágusának szájával Lynch, és gyengéden belök bennünket a szellemvasútba. Legyünk résen! A rendező vidámparkjában egy Mulholland Drive-i lejtmenet személyiségeken, idősíkokon és dimenziókon át gázol - egészen a rút út legaljáig.

Mindenkinek van egy-két csontváza a klozettban
Laura Harrington és Melissa George
A Mulholland Drive a filmipar krémjének lakhelye, egy zegzugos, kanyargós hegyi út, tele csupa titokzatos leágazással, átláthatatlan dzsungellel és fenséges panorámával az álmok városára. Lynch ezen az úton keresztül vezeti be a nézőt Hollywood kulisszái mögé, és az ott élő emberek tudata alá. Mondanunk kell-e: a hírnév és ragyogás városa közelről már korántsem olyan csodálatraméltó, mindenkinek van egy-két csontváza a klozettban.

Történetet, mint üveggolyót most sem kapunk. "Egy filmes karrierben reménykedő lány Hollywoodba érkezik, ahol - a kezdeti sikerek után - szörnyű dolgokba keveredik. Egy rendezőnek a maffia által javasolt lányt kell filmje főszereplőjévé választani." - körülbelül így lehetne egy-egy mondattá gombolyítani a két vezérfonalat, de felesleges, mert a lynchi kötésmintát nem a történet vezeti, és maga a cselekmény sem értelmezhető egységesen. Igaz, a szövevényt jellegzetes Lynch-motívumok kuszálják: kulcsok, félig nyitott ajtók, megcsörrenő telefonok állnak össze látszólagos hálóvá, hogy egy következő jelenetben szétessen az egész.

Szélsőséges figurák
Lynch (középen) jelenetet rendez
A bizonytalanságnál csak az egyre fokozódó fojtott izgalom tesz túl. Két főszereplőnket, a fiatal szöszit (Naomi Watts) és a hollófekete végzet asszonyát (Laura Harrington) egyre sejtelmesebb szituációkban, egyre rejtélyesebb figurákkal hozza össze a sors (also known as Lynch.) A felbukkanó szélsőséges alakok közül legtöbben a filmipar torzszülöttei, romlottságukat a rendező meglehetősen éles kritikával ábrázolja. A Hollywood-i filmmaffiát bemutató jeleneteknek van egy másik funkciója is: egy-egy lélegzetvétel erejéig szívből röhöghetünk az összes pszichopatán, hogy - egy-egy rövid leszbikus kitérő után - ismét idegre és gyomorszájra fókuszálva kövessük főhősünk egyre lazuló pszichéjét.

A Mulholland Drive aljára értünk, itt kezdődik a Naplemente Sugárút. Lynch a film utolsó kockáin ismét bevágja a mágikus színházat. Nem szabad elfelednünk: itt minden - a félelem és a reszketés is - csak illúzió.

Mulholland Drive - A sötétség útja
Színes feliratos francia-amerikai filmdráma, 145 perc, 2001
rendező: David Lynch
operatőr: Peter Deming
zene: Angelo Badalamenti
producer: Alain Sarde, Mary Sweeney
díszlet: Peter Jamison
látvány: Jack Fisk
vágó: Mary Sweeney
szereplő(k):
Naomi Watts (Betty Elms/Diane Selwyn)
Laura Harrington (Rita/Camilla Rhodes)
Ann Miller (Coco Lenoix)
Dan Hedaya (Vincenzo Castigliane)
Robert Forster (Harry McKnight)
Lee Grant (Louise Bonner)
Scott Coffey (Wilkins)

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.