Nővé operáltatja magát a Matrix rendezője?

2003.06.22. 18:10
Át kell-e értelmeznünk a Mátrix több motívumát, ha kiderül, hogy a film egyik alkotója, Larry Wachowski lelkében valójában nő és testileg is nemsokára azzá válik? Mit jelent ennek fényében például az ügynökök gyakori átalakulása? Miért jelent meg Larry a cannes-I filmfesztiválon kifestett, síma lárvaarccal és fülbevalóval? És kicsoda a titokzatos domina? Celluloid és korbács szakkörünk utánanézett a dolognak.
Egy meghökkentő fotó, egy öntudatos, szőke, szadista sztár, aki egyformán jól bánik a szivarral, a korbáccsal és a szavakkal, sok bulvárhír, semmi cáfolat, semmi megerősítés, rengeteg férfipocak. Nagyjából ez lett a mérlege online kutakodásunknak, amit azért indítottunk, hogy tisztábban lássuk, Larry Wachowski tényleg nővé operáltatja-e magát.

Nyom és kínoz

Az egyik első nyom május 19-én bukkant fel az IMDB filmes weboldal celebrity hírek rovatának rövid, ám annál szaftosabb hírecskéjében. Ez beidézte egy bizonyos Jake Miller nyilatkozatát, aki a The Mail on Sunday címû brit bulvárlapban azt állította, hogy Larry Wachowsky transzvesztita és az õ feleségével jár. Jake Miller egyébként nõbõl operáltatta át magát férfivé. Felesége, a 36 éves Karin Winslow civilben domina. Az IMDB szerint Larry azért válik feleségétõl Thea Bloomtól, mert Karin elcsábította. Az IMDB arról számolt be, hogy Wachowsky a Matrix Reloaded cannes-i premierjén Winslow társaságában jelent meg.

Ugyanez a weboldal négy nappal késõbb azt közölte, hogy Larry nõje Ilsa Stix néven "profi" domina.

Utánanéztem. Először vakvágánynak tűnt a dolog, aztán megtaláltam a fetbot.com című fetisizsta weboldalt. Ennek egyik szerzõje Ilsa Strix néven (r-rel) ismeri a nõt, aki - mint az a mellékelt sztoriból kiderül - ügyesen bánik a borotvával is. Itt tűnt fel, hogy a mazochista férfiaknak általában löttyedt fenekük és hófehér pocakjuk van.

Punk rock motor

Larry Wachowski
A domdominion.com oldalról kilestük az információt, hogy Ilsa évtizedes tapasztalatával az egyik motorja a Los Angeles-i szadomazo közösségnek, tanfolyamokat tart, cikkeket ír és saját filmjeinek író-rendezõ-fõszereplõje (Talán a megnövekedett figyelem miatt, de Ilsa Strixnek nem érhetõ el sem ez, sem ez a weboldala. A szadista sztár alapítója a prodomination.com szájtnak. Ez a szájt a profi dominákról azt írja, hogy nincs közük a prostitúcióhoz, ugyanis tevékenységük elsõdlegesen nem szexuális, hanem lelki természetû.

Ilsa a mazochista lelkek sztárja, hiszen számtalan lelkes vallomást lehet olvasni róla odaadó rabszolgái tollából, ilyeneket például.

Ilsa Strix egy interjújában azt mondja, hogy fiatal korában egy punk rocker energiájával vetette bele magát a szadomazo szubkultúrába. Ilsa a jelek szerint azonban nem csak punk rocker, hanem pornószínésznõ is. A jennasextoys.com oldalon ugyanis például találtunk egy fetisiszta pároknak szóló "oktatókazettát", amely lépésrõl lépésre beavat a lekötözés trükkjeibe, mások mellett Ilsa segítségével. De fõszereplõje a Captured címû mozinak is, amelyben - az ajánló szerint - egy õrült egyenként foglyul ejt, majd megkínoz egy halom bomba nõt.

Csak semi szex

Online keresgélésünk alapján úgy tűnik, hogy az igazi dominák nem prostituáltak és nem is a szó szigorú értelmében vett pornószínésznők, bár amit csinálnak, annak persze sok köze van a szexhez. Erről Ilsa is beszél több interjúban. Találtam egy oldalt, amelyről kiderült, hogy a művésznőt 2001-ben például a "nem szex jelenet" kategóriában jelölték a GayVN Video Awards elnevezésű díjra. Aztán végre rábukkantam egy egészen komplett adatbázisraa nő filmszerepeiről és rendezéseiről. Ilsa szerepelt sok más mellett a Korbács mögött, a Fogságban, a Domina vallomásai, a Drezdai napló és a Fájdalom királynője című filmekben, de a lista szerint minden esetben a "no sex" kategóriában. Ő rendezte a Mit kell tudni a fétisekről? sorozat három darabját és a Stryx fegyelmez című önéletrajzi naplót.

A profi dominák általában rettenetesen néznek ki, mintha egy tiroli szexkomédia sminkese készítette volna ki õket LSD hatása alatt, de Ilsa ezen a fotón például kifejezetten dögös. Akit speciálisan ez érdekel, a lába közelebbrõl is megtekinthetõ.

Mi lesz Larryvel?

Most már többet tudunk Ilsáról, de honnan az információ, hogy Larry Wachowsky nemet váltana? A pár nappal korábbn az IMDB-n felmerült találgatásokat a The Smoking Gun oldal szította tovább május 21-én, amikor lehozta Larry és felesége, Thea válási dokumentumainak egy részét. Ezekből kiderül, hogy Thea Bloom 15 évi együttélés után szakítani akar, olyan személyes okokból, amelyeket az asszony a papírokban nem részletez. A The Soking Gun a cikkben megemlíti, hogy a válás oka lehet Larry vonzódása a szadomazochista játékokhoz.

A fotó

Május 27-én aztán különös fotó jelent meg a Time magazinban Larry Wachowskyról. A fotós a Matrix Reloaded cannes-I premierjén kapta le a film író-rendezőjét, illetve bátyjának szakállát. Larry fekete sapkában, nagy fülbevalóval, kihúzott szemöldökkel, visszafogott make-up mögül mosolyog fivére arcszőrzetének társaságában és nemtelennek néz ki.

Úgy tűnik, hogy talán David Poland filmkritikus volt az elsõ, aki a Hot Button nevû oldalán egy május 30-ikai cikkében azt állította, hogy informátorai szerint Larry Wachowsky nõvé készül operáltatni magát és hormonkezelést is kap. Poland nem jött elõ semmiféle bizonyítékkal.

Szintén nem bizonyíték, csak meg nem nevezett forrásokra hivatkozó értesülés a Chicago Sun-Times cikkéből, hogy a Matrix harmadik, novemberben a mozikba kerülő epizódjának stáblistáján megváltoztatják a forgatókönyvíró-rendező testvérek nevének írásmódját. Eszerint az eddigi Andy és Larry Wachowski helyett a "The Wachowskis" kiírás lesz látható. "Ez feltétlenül megoldana bármilyen függőben lévő nemi kérdést" - mondja egy névtelen bennfentes a cikkben. Az anyag utal a National Enquirer című bulvárlap sztorijára, ami leírja, hogy Ilsa a filmrendezőt szeánszaikon Lanának hívja.

Keresztények és illúziók

A megnyugtató nevű Traditional Values Coalition (Hagyományos Értékek Koalíciója) szájtján azt közli, hogy a Larry-Lana-Karin-Ilsa-átoperálás sztoriról beszámolt több brit bulvárlap is, mint például a The Mirror. Innen tudtuk meg, hogy Ilsának menő szadomazo klubja is van, The Dungeon néven. (A konzervatívok a jelek szerint mást sem csinálnak, mint szennyes újságokat bújnak szent felháborodással.)

Most akkor számít bármit is a Mátrix befogadása és értelmezése szempontjából, hogy a film egyik alkotója testet és nemet akar váltani? - teszi fel a kérdést K.D. Holm a Cinemonkey filmes weblogon. Tudja a hóhér - mondta a petyhüdt fenekekbe és vérmes pletykalapokba belefáradt riporter és egyelőre felfüggesztette a kutatást.