Ambrus
-7 °C
3 °C

Német újhullám az Örökmozgóban

2002.02.12. 12:21
Az utóbbi három év német filmterméséből mutatnak be válogatást az Örökmozgó Filmmúzeumban, február 16-28 között.
Az Új német filmek című, február végéig tartó sorozatban helyet kapott vígjáték, dráma, a legújabb kori német történelemmel és szociális kérdésekkel foglalkozó alkotás, családi vígjáték, illetve thriller is - tartalmazza a műsorajánló.

A Max Fa:rberböck rendezte Aimée és Jaguár 1943-ban, Berlinben játszódik. Az alkotás Erica Fischer számos nyelvre lefordított önéletírásából készült. Maria Schrader, valamint Juliane Köhler a filmben nyújtott alakításáért az 1999. évi Berlini Filmfesztiválon Ezüst Medve-díjat kapott.

A rendőrnő című film történetének helyszíne Rostock egyik külvárosa. Főszereplője, Anna az NDK-s időkből megmaradt lepusztult lakótelepi körzet rendőrségén kezd dolgozni azzal a naív hittel, hogy munkája során segíthet az embereken. Andreas Dresen alkotását vasárnap tűzik műsorra.

Az Emil és a detektívek című Erich Ka:stner regény legújabb filmváltozata készült el Franziska Buch rendezésében. A forgatókönyvet is jegyző alkotó "az ezredforduló modorában modernizálja" a történetet. Werner Herzog rendező Kedvenc ellenségem című munkájában egykori művésztársára, az 1991-ben elhunyt Klaus Kinski színészre emlékezik.

Az 1999-ben készült személyes hangú dokumentumfilm egy rendkívüli színészegyéniség portréja és egy különös barátság története. England! a címe Achim von Borries két éve készült filmjének. Főszereplője, Viktor a csernobili atomkatasztrófát követően a területre vezényelt több ezer szovjet fiatal katona egyike.

A sugárfertőzést szenvedett fiatalember tudván, miszerint nincs sok ideje hátra, Berlinbe utazik barátjához, hogy régi vágyukat valóra váltva együtt elutazzanak Angliába. A kísérlet című "fájdalomküszöböt súroló" pszichothriller megtörtént eseményeken alapul.

Elég erős vagy? - tartalmazza egy rejtélyes szövegű újsághirdetés, tudományos kísérlethez jelentkezőket keresve. Mivel a felhívás nagy pénzzel kecsegtet, a csapat hamarosan összeáll, noha az önkéntesek a feladatot csak a későbbiekben tudják meg.

Szerepel még a mustrán a be.angeled című film, ami nyolc, mozaikszerűen kapcsolódó történet füzéréből álló, s a 2000-es berlini Love Parade-n forgatták. Az érdeklődők láthatják még az Alaska.de; a Vénusz és Mars, illetve a Berlin is in Germany című alkotásokat.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.