Háború esetén is lesz Oscar-gála és biopapucs

2003.03.18. 13:55
Nem marad el az Oscar-díjkiosztó a küszöbön álló iraki háború miatt, de a show képernyőjén az ünnepség alatt is olvashatóak lesznek a részeredmények. A béke iránti elkötelezettséget a bio-papucs képviseli majd.
Az Oscar-díjátadó szervezői szerint az iraki háború esetleges kezdete ellenére is megtartják az ünnepséget - számolt be a Yahoo internetes lap. Hétfőn Gil Cates a díjkiosztó producere kijelentette: "A díjátadó ünnepség 23-án délután fél hatkor elkezdődik."

Mint ismeretes, Bush amerikai elnök hétfő esti beszédében 48 órás ultimátumot adott "Szaddam Huszeinnek és fiainak", így az Irak elleni katonai támadás akár szerdán megkezdődhet. Az elnök beszéde után John Pavlik az akadémia szóvivője úgy nyilatkozott: "A tervek nem változtak, szorgalmasan dolgozunk azon, hogy a show vasárnap elkezdődjön." Az Amerikai Filmakadémia eddig csak három alkalommal halasztotta el a díjátadást, 1938-ban, 1968-ban és 1981-ben, idén azonban - a találgatásokkal ellentétben is - megtartják az ünnepséget.

Bár a programban nem terveznek változásokat, abban mindenki egyet ért: a hangulatra rá fogja nyomni bélyegét a világpolitika. Olyannyira, hogy a résztvevők várható vélemény nyilvánítása mellett a közönség élőben követheti a sivatagi eseményeket. Cates szerint ha az ország az ünnepség napján háborúzik, az ABC hírekkel szakítja majd meg a díjátadást. A legfrisebb fejlemények a show alatt a képernyő alján lesznek olvashatóak.

Nicole Kidman az Órák sztárja még nem tudja, háború esetén elmegy-e az ünnepségre. "Úgy érzem folytatnunk kell a hagyományt, hiszen a dolgok nem állhatnak meg, ugyanakkor biztosan kellemetlenül érezném magam a show alatt azzal a tudattal, hogy a világ másik részén háború dúl." - nyilatkozta a színésznő.

Birkenstock-kal a békéért

Az amerikai színészek jellemző pacifizmusát árnyalja, hogy beállítódásuk együtt jár a Birkenstock szandálok iránti különös vonzalommal. Így nem meglepő, hogy az Amerikai Filmakadémia minden jelöltnek egy-egy pár ilyen lábbelit ad ajándékba.

A búzacsíra fogyasztók körében népszerű szandál ajándékutalványa kozmetikai cikkek és ruhaneműk társaságában postán érkezik meg a jelöltekhez.

Információink szerint ezekben a pillanatokban is a szandál-nagyhatalom Németország papucsait viseli lábán Gwyneth Paltrow, Charlize Theron, Julia Roberts, Bruce Willis, és Leonardo DiCaprio. A rejtélyes okokból bionak nevezett szandál azonban már a filmvásznon is feltűnt, például A Két hét múlva örökké, a Temetetlen múlt és A nagyon nagy ő című filmekben.