Újabb botrány az Oscar körül

2003.03.17. 16:12
A Miramax a Filmakadémia volt elnökével reklámoztatta a New York bandái című filmet, az akadémia tagja válaszul megváltoztatnák a már leadott voksukat.
Óriási botrányt kavart hollywoodi körökben, hogy a Miramax az Amerikai Filmakadémia volt elnökének egy cikkét felhasználva kampányolt a New York bandái című film mellett. Az agresszív Oscar-hadjáratairól elhíresült filmstúdió a Filmakadémia tisztségét pár éve betöltő Robert Wise rendező Los Angeles Daily News-ban megjelent cikkét fizetett hirdetésként tette közzé a Los Angeles Times-ban, a New York Times-ban, és a hollywoodi filmipar szaklapjaiban.

New York bandái
Az írásban Wise amellett érvel, hogy ebben az évben mindenképpen Martin Scorsesenek kell kapnia a legjobb rendezőnek járó Oscar-szobrot, így cikkének újraközlése a díj finisében sokak szerint etikátlan volt.

Az Akadémia jelenlegi elnöke Frank Pierson egyenesen szabályszegésnek nevezte a reklámot, amely véleménye szerint szankciókat vonhat maga után. Pierson elmondta, hogy az Akadémia több tagja fontolgatja, hogy tiltakozásul visszakérték a már elküldött szavazólapokat, hogy megváltoztathassák a döntésük. Az Akadémia szóvivője emellett megjegyezte, hogy tíz éve nem volt arra példa, hogy az Akadémia egykori elnöke nyilvánosan kiálljon egy film mellett.

Az ügyben leginkább érintett Martin Scorsese szóvivője útján közölte, hogy megdöbbent, amikor meglátta a szóban forgó hirdetést. Elmondta, hogy jól esett számára Wise elismerése, de nem gondolta volna, hogy mindezt reklámhadjáratához használja majd a filmstúdió.

A New York bandái 10 Oscar-jelölést kapott, azonban minden fontosabb kategóriában esélyesebb nála a Chicago című musical. Scorseset eddig öt alkalommal jelölték a legjobb rendezőnek járó díjra, de még egyszer sem sikerült nyernie.