A shownak folytatódnia kell

2003.03.23. 19:36
Terrorfenyegetés, háborúellenes celebrityk, és pedofilbotrány. Minden idők egyik legizgalmasabb Oscar-gálája pár órán belül kezdetét veszi

Minden eddiginél biztonságosabb?
Az iraki háború ellenére mégis megtartják a vasárnap este, magyar idő szerint hétfő hajnalban az Oscar-gálát. Az Amerikai Filmakadémia elnöke, Frank Pierson pénteki sajtótájékoztatón kijelentette, hogy amikor világszerte támadások érik az amerikai kultúrát és az amerikai értékrendet, fontos, hogy megünnepeljék azokat az eredményeket, amelyek a legjobb színben tűntetik fel Amerikát

A szervezők ennek ellenére jelezték, hogy akár az utolsó pillanatban is elhalasztják a díjkiosztót, ha a háborús események ezt indokolttá teszik. Ez azonban elemzők szerint nem valószínű, hiszen eddig háború miatt még nem maradt el Oscar-átadás: sem a vietnami konfliktus, sem az Öböl-háború nem kényszeríttette időpont változtatásra a Filmakadémiát.

A díj történetében csak három esetben kellett elhalasztani az ünnepséget: 1938-ban árvíz miatt, 1968-ban Martin Luther King meggyilkolására tekintettel, 1981-ben pedig a Reagan elleni sikertelen merénylet következtében tartották az eredetitől eltérő időpontban a gálát.

Katonák a szórakoztatóiparban

Még üres a Kodak Theater
A vasárnapi eseményt minden eddiginél nagyobb biztonsági intézkedések közepette tartják meg az Oscar már szokásossá volt helyszínén, a Los Angeles-i Kodak Theaterben. Az épületet és a környéket a Filmakadémia által felbérelt hétszáz biztonsági őr mellett rendőrök és a Speciális Fegyver és Taktikai Divízió (SWAT) kommandósai biztosítják, sőt a nemzeti gárda katonai egységei is kivonulnak. A szervezők még egy esetleges vegyi- vagy biológia támadásra is felkészültek: mobil laboratóriumot állítanak fel az események otthont adó épület közelében. A környék házait lezárják, hogy így akadályozzák meg, hogy esetleges orrlövészek merényletet követhessenek el az ünnepségre érkező sztárok ellen.

Kalifornia kormányzója, Gray Davis a szigorú intézkedéseket kommentálva kijelentette, hogy az idei Oscar-átadás ugyanolyan biztonságos lesz, mint az eddigiek.."

A fokozott készültség nem csak a terroristák elleni védelmet szolgálja, a rendőrségnek várhatóan több ezer háborúellenes tűntetőt is távol kell majd tartani az eseménytől. A biztonsági kockázatokra hivatkozva éppen ezért elmarad az ünnepélyes bevonulás is: nem lesz vörös szőnyeg, és a Kodak Theater bejáratát nem csak a rajongók elől zárják le, de az újságírók és fotósok nagy részétől s visszavonták a forgatási engedélyt. Ezzel a döntéssel egyesek szerint a szervezők csupán azt próbálják megakadályozni, hogy a sztárok már a bevonuláskor háborúellenes nézeteikkel traktálják a sajtót, és az eseményt tévén követő 150 millió nézőt.

Sztárok a háború ellen

Próba a sztárok fényképeivel
Az Oscar-gálán ennek ellenére sokan hangot adhatnak majd háborúelleneségüknek, hiszen a nyerteseknek járó egy perces felszólalás tartalmát a Filmakadémia nem tudja, és a szervezet szóvivője szerint nem is akarja befolyásolni. Hollywood azonban nem csak szavakkal áll ki a béke mellett. A százharminc tagot számláló Artists United to Win Without War (Művészek a Háború Nélküli Győzelemért) szervezet tagjai, köztük Dustin Hoffman, Michael Moore, Jim Carrey, Julianne Moore, Ben Affleck a pár éve divatossá vált AIDS jelképhez hasonló békeszimbólumot tűznek ruháikra. A stilizált békegalambot Julie Berman Sender tervezte.

Sokan viszont éppen távolmaradásukkal protestálnak a háború ellen. Will Smith például már most jelezte, hogy nem megy el, mivel nem tudna ünnepelni, miközben háború dúl. A Múlt nélküli ember című finn film rendezője ennél is drasztikusabb megoldást választott: Nem csak távol marad az eseménytől, de produkciós cégén keresztül sem képviselteti magát az Oscar-átadáson. Mindezt azért, mert véleménye szerint az "Egyesült Államok szégyentelen gazdasági érdekekből az emberiség elleni bűnre készül"

Esélyek

Chicago
A szakértők február 11-e, az Oscar-jelölések nyilvánosságra hozatala óta latolgatják, hogy végül kik is vihetik haza az aranyszobrocskákat. A legesélyesebbek azok az alkotások, amelyek a legtöbb nominációt söpörték be, illetve amelyek a szakmai szervezetek utóbbi hetekben megrendezett díjkiosztó ünnepségein sikeresen szerepeltek.

Az Oscar-jelölésekért folyó versenyből idén a Chicago című musicalfilm emelkedett ki tizenhárom jelöléssel. A Scorsese által rendezett New York bandái című történelmi eposz tíz jelölést jegyezhetett fel, míg Az órák című dráma alkotói legfeljebb kilenc szobornak készíthetik a vitrinjük.

2003 legjobb filmjének jelölt produkciók így a következők: Chicago, New York bandái, Az órák, Gyűrűk Ura: A két torony, és A zongorista.

A legjobb női alakítás díját idén Salma Hayek (Frida), Nicole Kidman (Az órák), Diane Lane (A hűtlen), Julianne Moore (Távol a mennyországtól), illetve Renee Zellweger (Chicago) szerezheti meg, míg a legjobb férfi alakítás díjára az Adrien Brody (A zongorista), Nicholas Cage (Adaptáció), Michael Caine (A csendes amerikai), Daniel Day-Lewis (New York bandái), Jack Nicholson (Schmidtről) ötösfogat valamelyik tagja veheti át.

A szakmai díjak előrejelzése alapján a legesélyesebb film a Chicago, hiszen a fim rendezője Rob Marshall vehette át az Amerikai Rendezők Szövetsége (DGA) által évente odaítélt, legjobb nagyjátékfilm-rendezőnek járó elismerést, a film színészgárdája kapta a színészek céhe (SAG) által kilencedik alkalommal kiosztott szakmai díjat, illetve az alkotás elnyerte az Amerikai Producerek Szövetségének kitűntetését is.

A zongorista
A külföldi díjak viszont Roman Polanski Zongorista című filmjének sikerét jósolják. A lengyel származású rendező holokauszt témájú filmje ugyanis Franciaországban hét Césart kapott, és elnyerte a Brit Film- és Tévéművészeti Akadémia (Bafta) idei legrangosabb díjait is.

Polanski esélyeseit nagyban rontja, hogy jelenleg is elfogatóparancs van érvényben ellene az Egyesült Államokban nemi erőszak, kiskorú megrontása és egyéb vádpontok alapján. Az 1977-ben történt esetet ugyan a művészvilág már megbocsátotta a rendezőnek, de a hatóságok ennek ellenére letartóztatnák, ha az Egyesült Államokba utazna az Oscar-gála alkalmából.