A Király visszatért!

2004.03.01. 03:42
A Gyűrűk Ura tizenegy jelölésből tizenegyet Oscarra váltott, Clint Eastwood filmje nyert a színészi kategóriákban, sőt Charlize Theron gyilkos prostituáltja is díjat kapott. A papírforma diadalmaskodott a 76. Oscar-gálán.
Magyar idő szerint március elsején hajnali fél háromkor szigorú biztonsági intézkedések mellett vette kezdetét a 76. Oscar-gála Los Angelesben. Az eseménynek otthont adó Kodak Theater környékét lezárta a rendőrség, és a közeli parkolóházakat is kiürítették, hogy elejét vegyék egy esetleges bombamerényletnek.

Biztonságban vannak

Míg tavaly több mint hétszáz magánbiztonsági őr és rendőr, valamint több száz katona védte az Oscar-gálát, idén a Filmakadémia biztonsági szakemberei nem árulták el, hogy hány ember biztosítja az épületet és a környéket. Annyit azonban elmondtak, hogy a szervezők felkészültek minden lehetséges terrormerényletre, így például vegyi támadás esetén egy mobil labor segítségével analizálnák a levegőbe bocsátott mérgező anyag összetételét, hogy a filmcsillagok minél előbb megkaphassák az ellenszérumot.

Tekintse meg képeinket!
Az akadémia adatai szerint 129 ország több száz millió tévénézője követte nyomon az eseményeket. Az amerikai futball-liga döntőjén lejátszódott botrány miatt – amikor a színpadon Justin Timberlake egy mozdulattal letépte Janet Jackson melltartóját – a gálát sugárzó ABC öt másodperces késleltetéssel közvetítette az eseményeket, a szervezők azonban többször hangsúlyozták, hogy mindezt nem használják majd az ünnepségen elhangzó beszédek cenzúrázására.

Politikai bonbonok

Tavaly az iraki háborúra tekintettel elmaradt a nagyszabású bevonulás, idén viszont már a gála kezdete előtt fél órával kapcsolták a Kodak Theater bejáratát, hogy egyenesben közvetítsék a sztárok érkezését. A vörös szőnyegen többek közt Peter Jacksontól is megkérdezték, hogy mit vár az estétől. A Gyűrűk Ura rendezője elmondta, bármi is történjen a gálán, az biztos, hogy a filmtrilógia története holnap örökre véget ér.

A gála kezdetén a legjobb film kategóriájában jelölt alkotásokból összevágott klipet mutattak be, amelyben az est házigazdája, Billy Crystal parodizálta az Oscar-várományosokat. A klip nem volt mentes a politikai utalásoktól sem, például Michael Moore-t, a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar tavalyi nyertesét, aki a színpadon kritizálta Busht az iraki hadműveletek miatt, az összeállítás egyik jelenetében eltaposta egy, a Gyűrűk Urából ismert hatalmas olifánt. Később Billy Crystal külön köszöntette a külföldön szolgálatot teljesítő katonákat, sőt még Szaddám Huszeinen is élcelődött megemlítve, hogy az iraki diktátor kedvenc filmje minden bizonnyal az Üreg című thriller volt.

A legtöbb vicc azonban nem a politikával, hanem a filmek illegális letöltésével, illetve Janet Jackson jobb mellével foglalkozott.

Nincs meglepetés

A legjobb férfi mellékszereplő díját a papírformának megfelelően Tim Robbins vehette át a Titokzatos folyó című alkotásban nyújtott teljesítményéért, a legjobb női mellékszereplő Renée Zellweger lett a Hidegyhegy című polgárháborús filmdráma Rubyjának megformálásáért.

A legjobb animációs film kategóriájában sem történt váratlan esemény, az aranyszobrot a Némó nyomában stábja kapta meg.

A legjobb dokumentumfilmnek járó Oscart az öbölháborút bemutató The Fog of War című alkotás nyerte. A film rendezője, Michael Williams beszédében megemlítette, hogy az Egyesült Államok negyven évvel ezelőtt belecsúszott a több millió áldozatot követelő vietnami konfliktusba, és Amerika most hasonló hibát készül elkövetni. „Ha megnézik a filmemet, találnak majd pár elgondolkodtató dolgot” – mondta Williams, szavait élénk tapssal fogadta a közönség.

Tizenegyet egy csapásra

A technikai kategóriákban – ugyancsak a várakozásoknak megfelelően – a Király visszatér aratott, a fantasytrilógia utolsó epizódja kapta a legjobb smink, a legjobb látványterv és speciális effekt, a legjobb hang és a legjobb kosztüm, valamit a legjobb vágás Oscar-díját is. Egyedül a legjobb hangvágásért járó szobrot nem kapta meg az új-zélandi stáb, azt a Kapitány és katona alkotógárdája vihette el, bár a dolguk némiképp megkönnyítette, hogy a Gyűrűk Urát nem is jelölték ebben a kategóriában.

A zenei kategóriákban is a Király visszatér gyűjtötte be az Oscar-szobrokat, a film zeneszerzője, Howard Shore kapta a legjobb filmzenéért járó elismerést, a legjobb betétdalnak Annie Lennoxnak a Gyűrűk Ura végén is elhangzó slágerét találta az Akadémia.

A legjobb adaptált forgatókönyv arany szobrát is a Gyűrűk Urának ítélték; Peter Jackson ekkor léphetett először a Kodak Theater színpadára. Később a legjobb rendezésnek járó díjat is Jackson kapta, pedig sok kritikus kételkedett benne, hogy a Gyűrűk Ura ebben a kategóriában is sikert arat. Az új-zélandi Peter Jackson rendezőnek akkor csökkentek az előrejelzés szerint az Oscar-esélyei, mikor Brit Film- és Tévéművészeti Akadémiától a legjobb rendezésért járó Baftát Peter Weir (Kapitány és katona) vitte el.

„Túláradó öröm van a szívemben ezen az estén” – mondta Jackson, aki Tolkiennek, a Király visszatér stábjának és Új-Zélandnak mondott köszönetet.

A legjobb film díját szintén a Király visszatér stábja kapta, így a gála végén Jackson már rutinosan mondhatott köszönetet az új-zélandi kormánynak és minden új-zélandinak. A Gyűrűk ura ezzel a díjjal rekordot döntött, hiszen tizenegy jelölésből tizenegyet sikerült Oscarra váltania.

A hobbitokon kívül

A legjobb külföldi film díját a francia nyelvű kanadai Barbárok inváziója nyerte, megelőzve a Cserhalmi György főszereplésével forgatott Zelar című cseh filmet.

A legjobb operatőri munkának járó elismerés némi meglepetést okozott, mivel a legesélyesebbnek kikiáltott Vágta helyett, a Kapitány és Katonát fényképező Russel Boyd ölelhette magához a szobrot.

Klikk a képre!
A színészi kategóriákban azonban nem történt semmi szokatlan, a legjobb női színész díját Charlize Theron kapta a Szörnyeteg című filmben megformált sorozatgyilkos prostituált szerepéért, míg a legjobb férfi főszereplő Sean Penn lett, akit a Titokzatos folyóban nyújtott alakításáért díjazott a Filmakadémia. Clint Eastwood lélektani krimije így mindkét férfi színészi kategóriában sikert aratott.

A legjobb férfi főszerep díjára sokak szerint a legesélyesebb Bill Murray volt, az Elveszett jelentésben nyújtott alakításáért, ezért senkit nem lepett meg, hogy Billy Crystal, az est házigazdája nyilvánosan vígasztalta a csalódott komikust, mitán Sean Penn lesétált az arany szobrocskával a színpadról.

"Azért mindannyian szeretünk" - mondta Crystal a zavartan mosolygó idős színésznek.

Az este nagy vesztese a Vágta című alkotás lett, amely egyetlen jelölést sem tudott arany szobrocskára váltani, de a Kapitány és katona is csak két kategóriában győzött, míg az Elveszett jelentés című alkotás stábjának meg kellett elégednie a legjobb forgatókönyv díjával, pedig Sofia Coppola keserédes vígjátéka a legjobb rendezésért járó Oscarért, sőt a legjobb film díjáért is versenyben volt.

A gálán életműdíjat kapott a 81 éves Blake Edwards, aki többek közt a Rózsaszín párduc sorozat rendezésével írta be magát a filmtörténetbe. A filmrendező pályafutása során még nem részesült ebben a magas elismerésben.

A díjkiosztón emellett megemlékeztek a tavaly elhunyt színészekről és filmesekről, így többek közt rövid filmbejátszással adóztak Gregory Peck és Charles Bronson emléke előtt, sőt a szervezők még Leni Riefenstahlról, Hitler nemrég meghalt udvari rendezőjéről sem feledkeztek meg.

A 76. Oscar-díjkiosztó nyertesei
Legjobb női főszereplő: Charlize Theron (Szörnyeteg)
Legjobb női mellékszereplő: Renée Zellweger (Hidegyhegy)
Legjobb férfi főszereplő: Sean Penn (Titokzatos folyó)
Legjobb férfi mellékszereplő: Tim Robbins (Titokzatos folyó)
Legjobb film: Gyűrűk Ura
Legjobb külföldi film: Barbárok inváziója
Legjobb rendezés: Peter Jackson (Gyűrűk Ura)
Legjobb operatőri munka: Russle Boyd (Kapitány és katona)
Legjobb animációs film: Némó nyomában
Legjobb dokumentumfilm: The Fog of War
Legjobb rövidfilm: Two Soldiers
Legjobb animációs rövidfilm: Harvie Krumpet
Legjobb rövid dokumentumfilm: Chernobyl Heart
Legjobb vágás: Gyűrűk Ura
Legjobb látványterv: Gyűrűk Ura
Legjobb speciális effekt: Gyűrűk Ura
Legjobb jelmez: Gyűrűk Ura
Legjobb smink: Gyűrűk Ura
Legjobb hangvágás: Kapitány és katona
Legjobb hang: Gyűrűk Ura
Legjobb eredeti forgatókönyv: Sofia Coppola (Elveszett jelentés)
Legjobb adaptált forgatókönyv: Gyűrűk Ura
Legjobb filmzene: Howard Shore (Gyűrűk Ura)
Legjobb betétdal: Annie Lennox (Gyűrűk Ura)