Vilma
-7 °C
4 °C

Oscar: Tippek és találgatások

2004.02.29. 19:41
Peter Jackson vagy Francis Ford Coppola lánya, Johnny Depp vagy Sean Penn, a Gyűrűk Ura vagy az Elveszett jelentés producerei. Még a hollywoodi bennfentesek is csak találgatják, hogy végül kik emelhetik majd a magasba Oscart.
Pár órával a 76. Oscar-gála előtt még mindig csak találgatni lehet, hogy a jelöltek közül végül is kik szoríthatják majd magukhoz a körülbelül 34 centi magas, 3,8 kilogramm súlyú, 24 karátos arany borítású bronzszobrocskákat, hiszen a szavazást lebonyolító cég a lehető legnagyobb titokban, egy meg nem nevezett hotelszobában összesíti az Amerikai Filmakadémia (AMPAS) 5083 választó tagjának szavazatait.

Többesélyes

A tekintélyes filmes szaklapok és a magukra valamit is adó hollywoodi szakértők azonban már mind megtették tétjeiket, mindenki tudni véli a nyertesek nevét. A legjobb film kategóriájában a legtöbben a tizenegy Oscarra jelölt Gyűrűk Ura - A király visszatér győzelmére számítanak, bár sokan azért megjegyzik, hogy fantasy még sosem nyert a díj történetében.

A legjobb rendezőnek járó Oscart az amerikai filmkritikusok szerint Peter Jackson rakhatja majd a vitrinjébe a Gyűrűk Ura befejező epizódjáért, bár sokan megjegyzik, hogy a rendező a Brit Film- és Tévéművészeti Akadémia elismerését sem kapta meg, pedig filmje a Király visszatér tarolt Londonban. Sokan éppen ezért arra számítanak, hogy Francis Ford Coppola lányának, Sofia Coppolának ítéli az Oscart az Akadémia az Elveszett jelentés című keserédes vígjáték rendezéséért.

A színész kategóriákban azonban már közel sincs ilyen nagy egyetértés a szakértők között, hiszen míg sokan a Titokzatos folyóban családcentrikus gengsztert játszó Sean Pennt tartják a legesélyesebbnek, addig egyes kritikusok arra tippelnek, hogy Johnny Depp kapja majd az aranyszobrocskát a Kari-tenger kalózaiban nyújtott alakításért. Depp esélyeit növeli, hogy nemrégiben elnyerte az amerikai színészszakszervezet szakmai díját is. A legjobb férfi mellékszereplő díját a szakértők szerint minden bizonnyal Tim Robbins viheti haza a Clint Eastwood rendezte Titokzatos folyóban nyújtott teljesítményéért.

A legjobb női főszereplő kategóriában szinte minden szakértő Charlize Theront tartja favoritnak, aki a Szörnyeteg című filmben egy sorozatgyilkos prostituáltat alakit nagy átéléssel, míg a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar elnyerésére a kritikusok szerint Renée Zellwegernek van a legnagyobb esélye.

Önök kérték

Az Index olvasói valószínűleg mind hollywoodi bennfentesek, hiszen biztos kézzel klikkeltek a legesélyesebbekre. Az Adjon Oscart! szavazás eredményei szerint Önök a Gyűrűk Urának ítélnék az aranyszobrocskát, sőt a legjobb rendezőnek is a Peter Jacksont tartják hiszen az alkotás 1385 szavazattal messze a legnépszerűbb volt a legjobb film kategóriájában, míg a pocakos, szakállas Jackson 1525 vokssal fölényesen verte a rendezők mezőnyét.

Az Index olvasói szerint egy igazságos világban mindenképpen Johnny Depp kapná a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscart, míg a legjobb női főszereplőnek annak ellenére Charlize Theront tartják, hogy a Monster című filmet még be sem mutatták Magyarországon.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.