A Hukkle 53 riválissal verseng az Oscarért

2002.12.03. 15:10
Rekordmennyiségű filmet válogatott be az amerikai filmakadémia az idei legjobb külföldi produkciók közé. Pálfi 'Hukkle'-jével 53 film versenyez - köztük az olasz Roberto Benigni, a kategória korábbi díjazottjának új filmje, és egy afgán rendezőé, akit New York-ban lefejeztek.
Rekordmennyiségű filmet neveztek az amerikai filmakadémia 75. díjkiosztójának nem angol nyelvű kategóriájába: idén összesen 54 külföldi produkció verseng az aranyszobrocskáért.

A beérkezett külföldi filmek
Míg azonban a 'nagyok' versenyében a Hollywood-i filmstúdiók súlyos dollármilliókkal kampányolnak jelöltjük minél több kategóriában történő feltétlen támogatásáért, addig a külföldi filmek, pontosabban a nem angol nyelvű produkciók kategóriájában sokan puszta elismerésükért küzdenek. A politikai felhangoktól sem mentes lobbizásnak is köszönhető, hogy csak most - az eredetileg tervezetnél pár nappal később - hozták nyilvánosságra a 2002-es külföldi jelöltek listáját.

A Cannes-i palesztin díjazott nem indulhat

A tavalyi jelentkezőkön túl idén az utolsó pillanatban kvalifikálták Afganisztánt, Bangladest és Csádot, a "FireDancer" így lett az első afganisztáni jelölt az Oscar-díjak történetében. A New York-i afgán közösséget bemutató produkció rendezőjét, Jawed Wasselt tavaly ősszel brutális módon meggyilkolták. (Fejét és más testrészeit a film producerének New York-i lakásában, a fridzsiderben találta meg a rendőrség. A producer ügyvédje szerint ügyfele skizofrén, és azért támadt Wasselre, mert az az Egyesült Államokat hibáztatta a szeptember 11-i terrortámadásokért.)

Az akadémia megtagadta ugyanakkor az "Isteni beavatkozás" című Cannes-ban díjazott palesztin film jelölését, mert nem ismerik el Palesztínát, mint nemzetet. Több filmet nyelvi okok miatt utasított vissza a jelölőbizottság. "A Harcos" című brit gyártású, hindi nyelvű mitikus kalandfilm az akadémia szerint inkább brit, mint hindi, a Hong Kong-i "Érintés" című akciófilmben - melynek főszereplője Jackie Chan korábbi partnere, Michelle Yeoh - pedig túl keveset beszélnek mandarinul.

A Hukkle bejárta a világot

Jelenet a Hukkle-ből
A magyar Oscar díj-bizottság tagjai (Hollósi Zsuzsa producer, Jankura Péter operatőr, Létay Vera újságíró, Szabó Gábor operatőr és Szász János rendező) már októberben megnevezték Pálfi György bemutatkozó filmjét, a Hukkle-t, mint Magyarország jelöltjét. A Hukkle az idei filmszemlén a legjobb első film díját és - Mundruczó "Szép napok" című filmjével megosztva - a külföldi kritikusok Gene Moskowitz díját nyerte el. Pálfi filmje azóta bejárta a világ összes jelentősebb fesztiválját, legutóbb a San Sebastian-i Nemzetközi Filmfesztiválon jutalmazták a zsűri különdíjával.

A külföldi filmeket felügyelő bizottság szerdán kezdi vetíteni a végleges listára felkerült 54 produkciót, melyek között szerepel Roberto Benigni, a kategória '99-es díjazottjának új filmje, a "Pinocchio" is. Az filmakadémiai szavazásra jogosult, azaz aranyszoborra esélyes 5 jelöltet február 11-én nevezik meg, az Oscar-díjakat pedig jövő március 23-án adják át.