Az 'Egy csodálatos elme' a legjobb film

2002.03.25. 07:00
Helyi idő szerint vasárnap este átadták az amerikai filmakadémia idei díjait. Az Egy csodálatos elme kapta a legjobb filmért járó aranyszobrot. Ron Howard filmje és a Gyűrűk Ura négy-négy díjjal állnak az élen.
Idén tartották meg 74. alkalommal az amerikai filmakadémia díjkiosztó gáláját. A Los Angeles-i Kodak Színházban tartott ceremónián az Egy csodálatos elme kapta a legjobb filmért járó aranyszobrot. A skizofrén zseniről szóló filmdráma ezen kívül elnyerte legjobb rendezésért (Ron Howard), a legjobb női mellékszereplői alakításért (Jennifer Connelly), a legjobb adaptált forgatókönyvért (Akiva Goldsman) járó Oscar-díjakat.

Jelenet az Egy csodálatos elméből
Nyolc jelölésből négy Oscar

Szintén négy díjat kapott az összesen tizenhárom kategóriában jelölt Gyűrűk Ura. A fantasy-trilógia első része a legjobb operatőri munka (Andrew Lesnie), a legjobb filmtrükk, a legjobb kísérőzene (Howard Shore) és a legjobb smink kategóriában kapott elismerést.

A színesbőrű színészek sikerét jelenti, hogy a legjobb női és férfi színészi alakításért Hale Berryt és Denzel Washingtont díjazták. Hale Berry (Kardhal, A Flintstone család) a Monster's Ball című filmdrámában egy anyát játszik, aki férje kivégezése után csak nagy küzdelmek árán tudja gyermekét felnevelni. Denzel Washington a Kiképzésben nyújtott alakításáért kapta az elismerést. Washingtonnak az idei volt az ötödik jelölése és második Oscar-díja, hiszen az 1989-es 54. hadtest mellékszerepért már kapott aranyszobrot. A színészi kategóriák győztesei olyan nevekkel versenyeztek, mint Nicole Kidman, Judi Dench, illetve Russel Crowe és Sean Penn.

Futottak még: Moulin Rouge, A sólyom végveszélyben

Egy jelentősnek tartott kategóriában sem sikerült díjat elnyernie a nagy esélyesnek tartott Moulin Rouge-nak. A filmakadémia mindössze a díszletet és a kosztümöt tartotta nyerőnek az ausztrál Baz Luhrman rendezte musicalben. Szintén "jelentéktelenebb" díjakkal jutalmazták Ridley Scott filmjét, A Sólyom végveszélyben című háborús akciót. Az USA katonai kudarcát feldolgozó produkció a legjobb hang és vágás kategóriákban nyertek.

A Shrek kapta az első animációs játékfilm-díjat

Idén adtak át először díjakat animációs játékfilm kategóriában. Az Oscart a Shrek kapta, így a Szörny Rt. stábjának így be kellett érnie a legjobb betétdalnak járó elismeréssel.

Robert Altman rendező öt kategóriában jelölt Angliában játszódó krimijét, a Gosford Park-ot végül a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában tüntették ki. A Julian Fellowes által írt díjazott munka egyben a Memento-szkript sikertelenségét is jelenti.

Az Amelie megbukott

Audrey Tautou az Amelie csodálatos életében
Öt jelölésből egy díjat sem kapott

A legjobb külföldi film az itthon is vetített bosznia-hercegovinai Senkiföldje lett. A Danis Tanovic rendezte ironikus munka a boszniai háborúban játszódik; Cannes-ban és az Aranyglóbuszon is kitüntették érzékenységéért. Nem kapott díjat viszont a világszerte nagy sikerrel játszott francia Amelie csodálatos élete, mely a nem angol nyelvű filmek mellett négy másik kategóriában is versenyzett.

Idén is átadtak életmű Oscar-díjakat. Arthur Hiller rendező humanitárius tevékenysége, Robert Redford a független filmipar segítése, Sidney Poitier pedig kiemelkedő színész életpályája elismeréséül részesültek elismerésben. Poitier óta egyébként Denzel Washington az első színesbőrű színész, akit a legjobb férfi színészként díjaztak.

Tekintse meg a jelöltek és díjazottak teljes listáját!