Oscar-díj a spájzban

2002.02.08. 21:02
Kedden hozza nyilvánosságra az amerikai filmakadémia az idei Oscar-díjra jelöltek végleges és teljes névsorát mind a 23 kategóriában. A 74. alkalommal kiosztott aranyszobrocskák közül kettőnek már megpecsételődött a sorsa, és néhány kategóriában már azt is tudni, kik a jelöltek.
A rendezők között csak egy amerikai

A függetlenek istenítik, a stúdiók berzenkednek tőle
Guy Pearce és Carrie-Anne Moss a "Memento"-ban
Sokakat meglepett az Amerikai Filmrendezők Céhének (DGA) döntése, mely alapján az Oscarra jelölt legjobb öt rendező közé csupán egy amerikai filmes került. A szerencsés kiválasztott az Arany Glóbuszon négy díjat besöprő Csodálatos elme (A Beautiful Mind) rendezője, Ron Howard. A másik négy jelölt az új-zélandi Peter Jackson (A Gyűrűk Ura), az ausztrál Baz Luhrmann (Moulin Rouge), valamint a brit Christopher Nolan (Memento) és Ridley Scott (Black Hawk Down). Díjjósok és gálaspekulánsok különösen azt fájlalják, hogy az Arany Glóbuszon legjobb rendezőnek válaszott Robert Altman nem került be a legjobbak közé a Gosford Park című talányos krimivel. Altman rögtön megnyugtatta az aggódókat: "Tojok az Oscarra, forgatnom kell."

Az Oscar-választásról röviden
A jelöltekről az Amerikai Filmakadémia (Academy of Motion Picture Arts and Sciences, AMPAS) szakkolégiumai döntenek (pl. a rendezők szakkollégiuma dönti el, hogy kit jelöl legjobb rendezőnek), a jelöltekre pedig már az akadémia több mint hatezer tagja adhat le szavazatot. Egyszerű többséggel dől el, ki kapja végül a szobrot.

Filmakadémiai tag csak az lehet, akit a szakkolégiumok vezetőiből alló legfőbb grémium, a Főtanács felvesz. A felvétel legfontosabb kritériumai: Oscar-jelölés, "kiemelkedő filmes tevékenység", 2 szakkollégista ajánlása. Az amerikai filmakadémiát 13+1 szakkollégium alkotja: színészi, művészeti igazgatói, rendezői, operatőri, vágói, zenei, produceri, PR, rövidfilmes és animációs, hang, írói, látvány és gyártásvezetői, illetve 2001-től kezdve a dokumentarista is.

Forgatókönyvírók: a Memento formai okok miatt nem jelölt

Renée Zellweger a Bridget Jones naplója-ban
Az erős érdekérvényesítéséről ismert forgatókönyvírók céhe (Writers' Guild Of America, WGA) szintén a múlt héten jelentette be az öt befutó névsorát. A legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában jelöltek: Julian Fellowes (Gosford Park), a Coen-testvérek (The Man Who Wasn't There), Milo Addica-t és Will Rokos (Monster's Ball), Baz Luhrmann és Craig Pearce (Moulin Rouge), valamint Wes Anderson és Owen Wilson (The Royal Tennenbaums). A legjobb adaptált forgatókönyv kategória jelöltjei: Akiva Goldsman (A Beautiful Mind), Fran Walsh, Philippa Boyens és Peter Jackson rendező (A GYűrűk Ura), Ken Nolan (Black Hawk Down), továbbá Daniel Clowes és Terry Zwigoff (Ghost World). A brit Helen Fielding, Andrew Davies és Richard Curtis is bekerültek a legjobb adapterek közé a Bridget Jones naplója megírásáért. A Coen-testvérek a "Fargo"-ért és Curtis a "Négy esküvő és egy temetés"-ért már elnyerték a legjobb forgatókönyvért járó elismerést.

A kategória meglepetése: nem jelölték Jonathan Nolant, a Memento forgatókönyvíróját, aki tavaly többek között a Sundance Filmfesztiválon kapott díjat a szkript rendhagyó elbeszélésmódja miatt. Az itthon is bemutatott film formai okok miatt nem versenyezhet ebben a kategóriában, mivel nem felel meg a szigorú WGA-előírásoknak.

Életműdíjasok: Redford, Poitiers

Színészi és rendezői munkásságának valamint a Sundance Intézet alapításának elismeréseként tiszteletbeli díjjal tüntetik ki Robert Redfordot. A 64 éves filmsztár 1962-es debütálása óta a mai napig feltűnik a kamera előtt: legutóbb a részben Budapesten forgatott Kémjátszmában címszerepelt Brad Pitt mellett. Legemlékezetesebb filmjeiben olyan színészekkel játszott együtt, mint Dustin Hoffmann (Az elnök emberei), Barbra Streisand (Ilyenek voltunk), és Paul Newman (Butch Cassidy és a Sundance kölyök). Színészként A nagy balhé-ért (1973), rendezőként a Hétköznapi emberekért (1980) kapott Oscar-díjat. A Redford által alapított Sundance Intézet és a híres Sundance Filmfesztivál világszerte nagy elismerésnek örvend, mely 1982 óta az egyik legrangosabb függetlenfilmes fórummá nőtte ki magát.

Szintén tiszteletbeli díjjal tüntetik ki Sidney Poitiers-t. A 74 éves Poitiers volt az első Oscarral díjazott fekete színész: a '63-as Lilies of the Field-ben nyújtott alakításáért kapta az elismerést. Poitiers 1949 óta összesen 40 filmben szerepelt, és ő lett Hollywood első afro-amerikai sztárja, aki rendszeresen vállalt faji kérdéssel kapcsolatos szerepeket. Frank Pierson, az amerikai filmakadémia elnöke szerint Poitiers méltán kap tiszteletbeli Oscart, hiszen "méltósággal, stílussal és intelligenciával képviselte a filmipart."

Magyarországot a Torzók képviseli

Sopsits Árpád: Torzók
Bár a legjobb külföldi - azaz nem amerikai - jelöltek névsora is csak kedden dől el, Magyarországot már biztosan Sopsits Árpád Torzók című filmje képviseli. A rendező önéletrajzi ihletésű alkotása elnyerte a hazai filmszemle legjobb rendezői díját, a berlini és montreali filmfesztiválok nagydíját.

Az Oscar-díj szabályzatának megfelelően országonként egy-egy szakmai bizottság dönt a legjobb külföldi filmek közé kerülő jelöltekről. Az évente változó összetételű zsűrit az idén Barbalics Péter producer, Hirsch Tibor kritikus, esztéta, Janisch Attila rendező, Koltai Lajos operatőr és Tóth Erzsébet, a Magyar Mozgókép Közalapítvány főtitkára alkotta. Az öttagú grémium huszonkét film közül választott. Arról, hogy a legjobb külföldi díjért versengő jelöltek közé melyik öt film kerülhet be, az Amerikai Filmakadémia tagjai határoznak.

Akció vagy dráma: a legjobb film

A legnagyobb várakozás természetesen idén is a legjobb film kategória jelöléseit előzi meg. Filmes szaklapok nem győznek spekulálni, ezekből vont gyököt az Index Filmügyi Szakhatóságának Statisztikai Hivatala. Az öt legesélyesebb film: Moulin Rouge, A Gyűrűk Ura, Csodálatos elme, Black Hawk Down, In the Bedroom. Az első kettőt nem kell bemutatni. A 'Csodálatos elme' egy skizofrén Nobel-díjas zseniről szól, és négy díjjal nagyot kaszált már az Arany Glóbuszon. Főszerepben a tavalyi Gladiátor: Russel Crowe. A 'Black Hawk Down' akciófilm az USA balul elsült 1993-as szomáliai akcióját dolgozza fel. Ridley Scott minden pátosztól mentesen mutatja be az amerikai különleges egység kilátástalan harcát Mogadisuban. Az 'In the Bedroom' című filmdráma egy fiatalmber és egy családos nő egyre kuszább viszonyát mutatja be Sissy Spacek Arany Glóbusz-díjas főszereplésével.

A díjkiosztó ceremóniát március 24-én rendezik, Whoopi Goldberg vezetésével.