Ágnes
-13 °C
0 °C

11 Oscarra jelölték a Király visszatért

2004.01.27. 15:59
Hiába volt hatalmas siker a Tolkien-trilógia első két része, a Gyűrűk Ura a harmadik nekifutásra futhat be igazán Hollywoodban. Hiába volt azonban összehasonlíthatatlanul nagyobb üzleti siker, mint a Kapitány és katona, Peter Weir tengerészes mozija egy híján ugyanannyi kategóriában esélyes a kis szoborra.
A legjobb film díja mellett a Király visszatér versenyben van többek között a legjobb filmzene és filmdal, a legjobb vizuális effektus, vágás és adaptált forgatókönyv kategóriájában, nem beszélve Peter Jacksonról, aki a legjobb rendező lehet. Érdekes, hogy a hobbitos-világmegmentős mozi egyetlen színészét sem jelölték a díjra.

Újra csattog az orrvitorla

Meglepetést okozott, hogy közel ugyanennyi jelölést kapott a Russel Crowe-t tengerészöltönyben futtató Kapitány és katona, pedig a Hideghegyet (Cold Mountain) esélyesebbnek tartották előzetesen. Peter "Holtköltőktársasága" Weir akár meg is nyerheti a legjobb rendező szobrát, a film pedig részese a legjobbak versenyének. A legjobb film-Oscarért verseng még a Sofia Coppola-féle Lost in Translation, Clint Eastwood Titokzatos folyója, illetve a lóversenyen játszódó a Seabiscuit.

A rendezők jelöltjei között van Jackson és Weir mellett Clint Eatwood és egy meglepetésember, a brazil Fernando Meirelles a City of God direktora. És Coppola, aki megdöbbentő módon mindössze a harmadik nő, akit az Oscar-díj alapítása óta ebben a kategóriában jelöltek. Két elődje Lina Wertmuller az 1976-ban készült Seven Beauties-zal és az új-zélandi Jane Campion a Zongoristával, 1993-ból. Egyikük sem nyert, így Francis Ford Coppola lánya lehet a történelem első Oscar-díjas rendezőnője, bár a bennfentesek szerint erre parányi az esély.

Depp, Baldwin, Aghdashloo

A legjobb férfi színész aranyozott szobráért Johnny Depp (A Karib-tenger kalózai), Ben Kingsley (House of Sand and Fog), Jude Law (Hideghegy), Bill Murray (Lost in Translation) és Sean Penn (Titokzatos folyó) közül választanak majd február 29-én Los Angelesben.

A nők hasonló kategóriájának jelöltjei: Charlize Theron (Monster), Naomi Watts (21 Grams), Samantha Morton (In America), Diane Keaton (Something's Gotta Give) és Keisha Castle-Hughes (Whale Rider).

A férfi mellékszereplők öt kiválasztottja Alec Baldwin (The Cooler), Benicio Del Toro (21 Grams), Djimon Hounsou (In America), Tim Robbins (Titokzatos folyó) és Ken Watanabe (Az utolsó szamuráj).

A női mellékszereplők mezőnyében találtható Renee Zellweger (Hideghegy), Holly Hunter (Thirteen), Marcia Gay Harden (Titokzatos folyó), Patricia Clarkson (Pieces of April) és Shohreh Aghdashloo (House of Sand and Fog).

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.