Filmjeikben gátlás nélkül öltek a pacifista sztárok

2003.03.26. 13:01
Az ünnepelt hollywoodi sztárok közül egyre többen tiltakoznak a háború ellen. Őszinteség, vagy reklámfogás a sztárok többségének háborúellenes fellépése?
A színészek jó része nyíltan, minden lehetséges fórumon keresztül - sajtóban, nyílt levélben sőt még az Oscar-díjátadáson is -hangoztatja a béke iránti elköteleztségét. Néhány háborúellenes színész sikeréhez azonban gyakran brutális, véres, háborús filmeken keresztül vezetett az út.

A nagyon békés Ben Affleck
A Win Without War (Győzelem Háború Nélkül) nevű szervezet Bush elnöknek küldött, háború ellen tiltakozó nyílt levelét többek között Charlie Sheen, Matt Damon, Laurence Fishburne, Samuel L. Jackson is aláírta. Pacifizmusuk régebben azonban nem gátolta meg őket abban, hogy olyan szerepeket vállaljanak el, amelyek fő témája a háború, és a Hollywoodban természetesnek vett dicső győzelem.

Charlie Sheen a Szakaszban vietnámiakkal az Elit kommandóban pedig közel-keleti terroristákkal küzd, nem éppen a béke jegyében. Laurence Fishburne A 99-es alakulatban igazi hazafiként harcol a második világháborúban, Samuel L. Jackson pedig A bevetés szabályaiban katonáskodik.

Az Oscar-gálán Ben Affleck háborúellenes kitűzőt viselt, a Pearl Harbour hazafias, bátor katonájaként azonban kitűző nélkül szállt szembe Amerika gonosz ellenségeivel. A gálát Will Smith idén kihagyta, természetesen a háború miatt. De tiltakozott a pacifista Hanks is, aki a Ryan közlegény megmentésében Matt Damonnal közösen harcolt a szövetségesek győzelméért.

Az, hogy a hollywoodi sztárok pacifizmusa egyszerű őszinteség, vagy ügyes reklámfogás, biztosan kiderül a következő amerkai háborús filmdráma szereposztásából.