Eltiltják a muzulmánokat A passiótól

2004.08.02. 10:59
A szigorú filmfelügyelők azzal a kikötéssel engedték be Mel Gibson filmjét a maláj mozikba, hogy csak keresztények nézhetik meg.
A korhatár nélkül, eredeti, vágatlan formájában forgalmazott film néhány héten belül kerül a maláj mozikba. A cenzorok engedékenysége azonban csak a keresztény moziba járókra korlátozódik.

Lukeman Saaid, a maláj cenzorok szövetségének titkára Malájzia sokszínű népességével magyarázta a döntést: "A passió mélyen vallásos alkotás. Országunkban különböző vallású emberek élnek egymás mellett és nekünk tekintettel kell lennünk más vallások képviselőire is, különösen az iszlám követőire" - magyarázta a Variety magazinnak.

A 24 milliós ország lakosainak 66 százaléka muzulmán, míg mindössze 9 százaléka vallja magát kereszténynek.

A cenzori hivatal határozata szerint a Fox International, a film hivatalos terjesztője nem reklámozhatja Mel Gibson véres sikerfilmjét Malájziában. A mozijegyek értékesítését az eddig 609 millió dolláros bevételű filmre a templomok végzik majd.

Kérdés persze, hogyan tudják majd a rendeletet ténylegesen betartatni, hiszen a maláj személyazonossági nem tartalmazza az állampolgárok vallási hovatartozását. Könnyen előfordulhat, hogy keresztény barátaikon keresztül muzulmánok is jegyet váltanak majd A passióra.